ΦΑΡΜΑΚO

Δαγρές: τα φαρμακεία στο επίκεντρο του σχεδιασμού της ΠΦΥ

Δενμπορεί να σχεδιαστεί επαρκής οδικός χάρτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μίαχώρα, και ακόμα περισσότερο σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, χωρίς τα Φαρμακεία σανκεντρικό σημείο αυτού του σχεδιασμού»
Δαγρές: τα φαρμακεία στο επίκεντρο του σχεδιασμού της ΠΦΥ

Συγχύστηκεο εξορθολογισμός δαπανών με τον εκμηδενισμό δαπανών, κάτι που στον τομέα τηςΥγείας είναι ντροπιαστικό να συμβαίνει, τονίζει το μέλος του ΔΣ τουΦαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές και υποψηφίου στις εκλογές τουΣαββάτου 30 Νοεμβρίου.

Σαν έλληναςπερισσότερο και από επιστήμονας και ελεύθερος επαγγελματίας, σημειώνει, δυστυχώςεπισημαίνω ότι συγχύστηκε ο εξορθολογισμός, ειδικά σε μία χώρα που ενώ έχει ναδώσει 14 δις ευρώ ετησίως σε...τοκοχρεωλύσια (!) και ενώ δεν έχει ακόμα πατάξειτη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή μιας χούφτας ευνοημένων της ελίτ τηςκινωνίας (κατά δηλώσεις Πωλ Τόμσεν), από την άλλη υποκρίνεται ότι δήθεν δενδιαθέτει χρήματα για την φαρμακευτική και υγειονονική γενικώς κάλυψη τωνπολιτών της.

Καισυνεχίζει ο κ. Δαγρές:

«Ηυπογραφή της αυθαίρετης και αμφιβόλου σκοπιμότητας μνημονιακής δέσμευσης γιαΔημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ, που επιφέρει και αυτές τις τυφλέςκαι χωρίς όριο μειώσεις των φαρμάκων, είναι η πηγή όλων των τραγικών που συμβαίνουνμέχρι και σήμερα στον χώρο του φαρμάκου.

Απομονώνωτο ότι αυτή η εγκληματική μνημονιακή δέσμευση εκτόξευσε στον ουρανό τηνεπιβάρυνση της τσέπης του ασφαλισμένου για φάρμακα, πολλαπλασίασε τις ελλείψειςφαρμάκων, αύξησε σημαντικά την ανεργία, και απειλεί πλέον και με τραγικήαποβιομηχάνιση/αποδυνάμωση της Ελλάδας που διαθέτει 24 εργοστάσιαπαρασκευής/συσκευασίας φαρμάκων, πραγματικά ανεκτίμητο στολίδι και πολύτιμοεθνικό εφόδιο στον κατά τα άλλα αναιμικό παραγωγικό χάρτη της χώρας.

Ποιό είναι το μήνυμα των φετεινών εκλογών του κλάδου καιποιές οι διαφορές από άλλες χρονιές, ρωτάμε τον κ. Δαγρέ:

«Μετάτις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τοννυν πρόεδρο του Πανελήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και αυτό κατά τον υπουργόέχει «βοηθήσει» τον κλάδο των φαρμακοποιών,δηλώσεις που έγιναν την ίδια ακριβώςημέρα που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση η πρόθεση...διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ καιεκτός Φαρμακείου,και με φόντο την τελμάτωση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμωνοφειλών του Ασφαλιστικού Συστήματος προςεμάς από το 2011, σε έναν κλάδο που σε μία μείωση δαπάνης περίπου 55% ο ίδιοςαδικήθηκε υφιστάμενος δυσανάλογη μείωση της τάξης του άνω του 70% του τζίρου, αποδεικνύεταιότι το πρώτο μήνυμα της τελευταίας τριετίας συμπεριλαμβανομένων και των φετινώνεκλογών είναι σαφές:

οκομματικά εξαρτώμενος συνδικαλισμός σαν αυτόν που φυσικά ορέγεται η Κυβέρνησηέχει χρεωκοπήσει.

Έχειευνουχίσει την ικανότητα ενός κλάδου να διεκδικεί τα δίκαιά του, έχειεξουδετερώσει τη φωνή των ομάδων των πολιτών της κοινωνίας μας καθιστώντας τουςέρμαια συμφερόντων, και έχει μετατρέψει την ενασχόληση με τα κοινά σεδιακοσμητική και μάταιη διαδικασία, καθιστώντας τον πλέον γάγγραινα για τονκλάδο και μέρος του προβλήματος στην Ελλάδα.

Συνεπώς,για να πάμε μπροστά είναι μονόδρομος η αποβολή εξαρτώμενων συνδικαλιστών από τακοινά και η απαλλαγή των Θεσμικών Οργάνων από αυτή την εξαιρετικά δηλητηριώδηαγκύλωση.

Χρειάζεταινέο και άφθαρτο αίμα στα κοινά, αλλιώς οι σύλλογοι σταδιακά αυτοκαταργούνταικαταστρέφοντας λίγο-λίγο στην πορεία τα περισσότερα από τα μέλη τους καιαφήνοντας τα υπόλοιπα τελείως γυμνά και ανυπεράσπιστα.

Ό,τιπαύει να διεκδικεί δυναμικά δείχνει σημάδια έλλειψης ζωτικότητας. Και ότι δεν έχει ζωτικότητααρρωσταίνει και πεθαίνει. Αυτό είναι Φυσική Νομοτέλεια.

Ευτυχώςαυτή η κρίσιμη αλλαγή μέχρι στιγμής, και σε σύνολο 43 από τους 54 συλλόγους τηςχώρας, φαίνεται να συμβαίνει σε ανέλπιστα μεγάλο βαθμό, και αυτό είναι τοδεύτερο ελπιδοφόρο μήνυμα των φετινών εκλογών».


Ποιά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα καιπροκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί; Αλλα και τα πιοδυνατά τους σημεία;

«Τασημαντικότερα προβλήματα του κλάδου σήμερα είναι οι πολλαπλές παραφυάδες των 3παρακάτω σημείων:

Α) ητεράστια πτώση τζίρου συνεπεία της παρανοϊκής σύνδεσης της ΦαρμακευτικήςΔαπάνης της χώρας ως ποσοστό 1% επί του ΑΕΠ,

Β) ταοικονομικά τραύματα από τις καθυστερήσεις πληρωμών του πρόσφατου παρελθόντοςκαι η δυσοίωνη προοπτική του μέλλοντος σε αυτό, κρίνοντας από την κατάσταση τουΕΟΠΥΥ,

Γ) ηαπώλεια ταυτότητας σε μερίδα του κλάδου, που απειλεί με την ακούσια αδράνειάμας πολλές φορές να εξαρθρώσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Φαρμακείωνκαι να μας υποβιβάσει σε κατώτερο σκαλί από αυτό που ανήκουμε σαν φαρμακοποιοί,και έτσι να μας καταστήσει εύκολη λεία σε συμφέροντα που κινούνται σε εκείνο τοκατώτερο επίπεδο (εμπορικό επίπεδο)».

Ποιός είναι ο ρόλος των φαρμακοποιών σε μίαεποχή που μιλάμε για ΠΦΥ και με δεδομένο ότι ο κλάδος αποτελεί το βασικόσκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας;

«Δυστυχώς στις μέχρι στιγμήςδημοσιευμένες προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία στη χώρα μας τα Φαρμακεία δενέχουν ληφθεί υπ΄ όψη από τους συντάκτες τους.

Αυτόαποτελεί τραγική παράλειψη αν θυμηθούμε Εκθέσεις Διεθνών Οίκων πουποσοτικοποιούν την ωφέλεια ενός Συστήματος Υγείας από την παρουσία Φαρμακείωνσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ως και σε άνω του 1 δις ανάπεριπτώσεις.

Σε μίαχώρα με τόσο δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο και τόσες απομονωμένες περιοχές σαν τηδική μας,

πουταυτόχρονα πάσχει σοβαρά και από έλλειψη συγκροτημένων δομών ΠρωτοβάθμιαςΠερίθαλψης,

ο ρόλοςτων Φαρμακείων ως βασικών σημείων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι ακόμα περαιτέρωενισχυμένος.

Δενμπορεί να σχεδιαστεί επαρκής οδικός χάρτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μίαχώρα, και ακόμα περισσότερο σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, χωρίς τα Φαρμακεία σανκεντρικό σημείο αυτού του σχεδιασμού».

Πως κρίνετε την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ και τισηματοδοτεί αυτό το άνοιγμα για τον κλάδο;

«ΗΚυβέρνηση αρέσκεται να επικαλείται τον ΟΟΣΑ ο οποίος προτείνει απορρύθμιση τηςδιάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ (όχι ΜΗΣΥΦΑ).

Τοσυμπέρασμα όμως του Διεθνούς Οργανισμού στο θέμα είναι τραγικά λανθασμένο διότιδεν λαμβάνει υπ΄ όψη του τα υπάρχοντα διεθνή εμπειρικά δεδομένα, καθώς και τασυμπεράσματα του σαφώς αρμοδιότερου στο θέμα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(Π.Ο.Υ.) ο οποίος ήδη από την Άνοιξη του 2010 σε πολυκεντρική διεθνή Μελέτη τουέχει προειδοποιήσει ότι:

«Δεν υπήρξανευρήματα που να τεκμηριώνουν μείωση των τιμών των ΜηΣυΦα μετά τηναπελευθέρωση.», διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς του ΟΟΣΑ για τοθέμα και καθιστώντας τα συμπεράσματά του ανακριβή και αναξιόπιστα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχητικές συνέπειες για τον πολίτησταδιακά θα είναι οι αναμενόμενες: κρυφές χρεώσεις που θα επιβαρύνουν την τσέπητου, εκμετάλλευση από καρτέλ και περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του πληθυσμούλόγω εξώθησης στο νοσηρό φαινόμενο της πολυφαρμακίας.

Για ταΦαρμακεία, φοβάμαι ότι οι αρνητικές συνέπειες θα είναι η απώλεια ρευστότητας αλλά και χιλιάδων αναντικατάστατων θέσεωνεργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Εκλογές φαρμακοποιών: Τέλος στο κομματικό, "Ναι" στο σύγχρονο