ΦΑΡΜΑΚO

Κ. Μάρκου: Θα υπάρξουν ελλείψεις αντιρετροϊικών φαρμάκων

Ερώτηση προς τονΥπουργό Υγείας σχετικά με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων όπου λειτουργούνΜονάδες Ειδικών Λοιμώξεων για την αγορά αντιρετροϊικών φαρμάκων κατέθεσε τηνΤρίτη η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ
Κ. Μάρκου: Θα υπάρξουν ελλείψεις αντιρετροϊικών φαρμάκων

Ερώτηση προς τονΥπουργό Υγείας σχετικά με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων όπου λειτουργούνΜονάδες Ειδικών Λοιμώξεων για την αγορά αντιρετροϊικών φαρμάκων κατέθεσε τηνΤρίτη η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου, με αφορμήκαταγγελία της οργάνωσης «Θετική Φωνή» σχετικά με τις ελλείψεις που εμφάνισε τονοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει στηνερώτησή της, η ΜΕΛ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη είναι η μοναδικήμονάδα στη Βόρεια Ελλάδα και παρακολουθεί περίπου 1.200 οροθετικούς. Η δαπάνηγια την αγορά των απαραίτητων φαρμάκων ανέρχεται περίπου στα 500.000 ευρώ τομήνα. Ειδικότερα, για το 2013 η σχετική δαπάνη, με βάση τις έως τώρα αναλώσεις,αναμένεται να ανέλθει στα 6,3 εκ. ευρώ ενώ για το 2014, συνυπολογίζοντας τορυθμό αύξησης των κρουσμάτων, αναμένεται να προσεγγίσει τα 7 εκ. ευρώ. Παρόλααυτά, στο Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας για το 2014, σύμφωνα μεδελτίο τύπου της διοίκησης του νοσοκομείου, η συνολική δαπάνη για φάρμακα(κοινά και αντιρετροϊικά) για όλους τους ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ εγκρίθηκε μόλις στα9,6 εκ. ευρώ.

Ανάλογο πρόβλημααντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία όπου λειτουργούν ΜΕΛ για το HIV/AIDS καθώς καιιατρεία φυλακών.

Η κα. ΚατερίναΜάρου ζητά, να μάθει ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση τωνελλείψεων και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των οροθετικών στην απαραίτητηφαρμακευτική αγωγή καθώς και αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση ειδικού κονδυλίου για την αγοράαντιρετροϊικών φαρμάκων στα νοσοκομεία που λειτουργούν Μονάδες ΕιδικώνΛοιμώξεων, όπως το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα καλύπτεται απευθείας απότον Προϋπολογισμό και θα είναι ανεξάρτητο από την εκάστοτε στοχοθεσία τουΥπουργείου για τη μείωση των δαπανών των νοσοκομείων.