ΦΑΡΜΑΚO

Univadis: μία αξιόπιστη πλατφόρμα ενημέρωσης που αλλάζει τα δεδομένα

Μίαδωρεάν και αξιόπιστη υπηρεσία ιατρικής πληροφόρησης για όλο το φάσμα τωνελλήνων επαγγελματιών επαγγελματίες υγείας, παρουσίασε το περασμένο Σάββατο ηφαρμακευτική MSD σε εκδήλωση, στο Μέγαρο Μουσικής
Univadis: μία αξιόπιστη πλατφόρμα ενημέρωσης που αλλάζει τα δεδομένα

Μίαδωρεάν και αξιόπιστη υπηρεσία ιατρικής πληροφόρησης για όλο το φάσμα τωνελλήνων επαγγελματιών επαγγελματίες υγείας, παρουσίασε το περασμένο Σάββατο ηφαρμακευτική MSD σε εκδήλωση, στο Μέγαρο Μουσικής.

Πρόκειταιγια την ψηφιακή πλατφόρμα univadis, μία υπηρεσία της MSD διεθνώς, η οποία έρχεται πλέον και στην Ελλάδα για να αλλάξει τα δεδομένα στη σχέση των Επαγγελματιών Υγείας με τουςασθενείς τους.

Το univadis αποτελείτην ολοκληρωμένη πηγή πληροφόρησης αποκλειστικά για επαγγελματίες Υγείας καιπροσφέρει επιστημονική γνώση και ενημέρωση, αντλώντας περιεχόμενο από τις πιοέγκριτες πηγές. Παράλληλα, προσφέρει εφαρμογές, εργαλεία, υπηρεσίες,εκπαιδευτικά σεμινάρια και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, ενώσυνεργάζεται με τους πιο αξιόπιστους παρόχους ιατρικού περιεχομένου, όπως τοBMJ Learning, το The Lancet και το JAMA Network.

Τοσυγκριτικό πλεονέκτημά του είναι ότι το περιεχόμενό του προέρχεται απόανεξάρτητες και αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, χωρίς η MSD να έχει τηνπαραμικρή εμπλοκή. Αυτός είναι και ο λόγος που το καθιστά ένα από τα πιο αξιόπιστα εργαλεία,όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην Ευρώπη, μεταξύ των επαγγελματιώντου χώρου κατέχει τη 2η θέση ως την πιο αξιόπιστη πηγή ιατρικής πληροφόρησης.

Το univadis έχει πάνω από 2.000.000 εγγεγραμμένους χρήστες σεπερισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, καλύπτει 60 ειδικότητες και δέχεται κατά μέσο όρο 1.000.000 επισκέψεις το μήνα.

Στην Ελλάδα δυνητικοίχρήστες του univadis είναι πάνω από 70.000επαγγελματίες Υγείας: Γιατροί (48.000), Φαρμακοποιοί (11.000), Νοσηλευτές(7.000), Κτηνίατροι, Οδοντίατροι.

Τουςδύο τελευταίους μήνες που λειτουργεί και στη χώρα μας έχει πάνω από 4.300 χρήστες και έχει δεχτεί πάνω από 23 χιλιάδεςεπισκέψεις. Διαθέτει πολλές εφαρμογές και ιατρικά νέα στα ελληνικά, ενώ το περιεχόμενότου εμπλουτίζεται συνεχώς. Παράλληλα, διερευνώνται νέες συνεργασίες με φορείςτης υγείας στην Ελλάδα προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος και η πρόσβασηστην επικαιροποιημένη ιατρική επιστημονική γνώση, που έχει ως αποτέλεσμα ναωφεληθούν οι ασθενείς.

Το περιεχόμενο της πλατφόρμας univadis

Ηολοκληρωμένη παρουσίαση των εργαλείων και των εφαρμογών του univadis έγινε από τον Πρόεδρο τηςΕπιστημονικής Επιτροπής της πλατφόρμας, κ.Antonio Vaz Carneiro, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι σκοπός της Επιτροπήςείναι να προσπαθεί να εντοπίζει τις ανάγκες πληροφόρησης των επιστημόνων Υγείαςώστε αυτές να αναρτώνται στην πλατφόρμα μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, ενώόπως είπε μεταξύ των προκλήσεων που εξετάζει η επιστημονική Επιτροπή είναι ηεπέκταση της χρήσης του univadis και σε άλλες κατηγορίες, όπως οι Διοικητές Νοσοκομείωνκαι Μονάδων υγείας, οι φοιτητές Ιατρικής, οι ερευνητές σε θέματα ιατρικής, κ.λπ.

Από την πλευρά της, η συντάκτρια του LancetNeurology, κυρία Elena Becker- Barossoανέφερε ότι το univadis θα παρέχει σε εβδομαδιαία βάση δωρεάνπρόσβαση σε τουλάχιστον πέντε άρθρα από τα περιοδικά του Lancet. «Αυτά τα επιστημονικά άρθρα θα αφορούν τηνπλέον επικαιροποιημένη πληροφορία σε όλους τους ιατρικούς τομείς και σε όλο τοκομμάτι της ιατρικής έρευνας και μελέτης».

Όπωςανέφερε ο υπουργός Υγείας κ. ΆδωνιςΓεωργιάδης, κατά την ομιλία του, «το υπουργείο Υγείας έθεσε υπό την αιγίδατου τη συγκεκριμένη εκδήλωση γιατί θεωρούμε ότι είναι μια επανάσταση στηνπληροφόρηση των επαγγελματιών Υγείας στην πατρίδα μας. Πιστεύω ότι οιφαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι πανεπιστημιακοί, όλοι όσοι θέλουν να έχουνπρόσβαση σε έγκυρες πληροφορίες για τα θέματα της Υγείας που συνεχώςανανεώνονται, επί καθημερινής βάσεως και φέρνουν τα καινούρια νέα από όλο τονκόσμο, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πλατφόρμα, η οποία θα συμβάλλεισε καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τους Έλληνες ασθενείς. Υποστηρίζουμε αυτή τηνπροσπάθεια και την προβάλλουμε όσο μπορούμε».

Η MSD και η υπηρεσία univadis

ΟΠρόεδρος της Merck Healthcare and Solutions, κ. Guy Eifferman, ανέφερε ότι «Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε μέσω του univadis ήταν να κάνουμε ένα βήμα ακόμηπιο μπροστά, παρέχοντας έναν καινοτόμο τρόπο ενημέρωσης, πέραν του παραδοσιακούτρόπου παροχής υγείας και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους επαγγελματίες υγείαςστο σύγχρονο κόσμο. Και τόνισε ότι η MSD,είναι μία φαρμακευτική εταιρεία η οποία θέλει να γίνει μία εταιρεία παροχήςυπηρεσιών υγείας και όχι μόνο φαρμάκων, με σκοπό να βοηθήσουμε τους ασθενείς ναζουν καλύτερα.

Τέλος,ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, κ. Karim Mikhail μίλησε για την καινοτομίατης πλατφόρμας που θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα αλλά καιγια τη δέσμευση της MSD στην παροχή επιστημονικής γνώσης προς την ιατρικήκοινότητα προκειμένου να εισφέρει στην υγεία των ασθενών στην Ελλάδα. «Σκοπόςτης MSD είναι όχι μόνο να παρέχει τα βέλτιστα φάρμακα, αλλά και την καλύτερηδυνατή πληροφόρηση έτσι ώστε οι επαγγελματίες υγείας να παρέχουν στους ασθενείςτις καλύτερες δυνατές λύσεις».

ΟΑναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και ΚαποδιστριακούΠανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Ζακόπουλος,λίγες μέρες νωρίτερα στην παρουσίαση τουunivadis στους εκπρόσωπους τουΤύπου, ανέφερε: «Πανεπιστήμιο, δια βίου μόρφωση και έρευνα, είναι έννοιεςταυτόσημες και άρρηκτα συνδεδεμένες, όμως η πρόσβαση στη γνώση διαρκώςσυρρικνώνεται. Την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό από αυτή την εξέλιξηέρχεται να καλύψει η καινοτομία που παρουσιάζεται, που στοχεύει στην καρδιά τουπροβλήματος, δηλαδή στη γνώση και μάλιστα στην ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή. ΗΙατρική Σχολή της Αθήνας χαιρετίζει την καινοτομία της MSD, εύχεται συνέχειατων προσπαθειών και απαρχή παρόμοιων προσπαθειών. Ελπίζουμε ότι ίσως κάποιαστιγμή να γίνει πραγματικότητα και η πρότασή μας να υπάρχει πραγματική σύνδεσηΠανεπιστημίου και εταιρειών και όχι εξαγγελίες μόνο».