ΦΑΡΜΑΚO

Ημερίδα ΕΟΦ: η μεγάλη σημασία της φαρμακοεπαγρύπνησης

Τη σημασία της ασφάλειας τωνφαρμάκων και τη νέα νομοθεσία για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση παρουσίασε ο ΕΟΦ σεεκπαιδευτική ημερίδα με θέμα:  «Στηνεποχή της Φαρμακοεπαγρύπνησης», που διοργάνωσε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, στοπλαίσιο της δέσμευσης του για την προώθηση του θεσμού της Φαρμακοεπαγρύπνησηςκαι την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Ημερίδα ΕΟΦ: η μεγάλη σημασία της φαρμακοεπαγρύπνησης

Τη σημασία της ασφάλειας τωνφαρμάκων και τη νέα νομοθεσία για τη Φαρμακοεπαγρύπνηση παρουσίασε ο ΕΟΦ σεεκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: «Στηνεποχή της Φαρμακοεπαγρύπνησης», που διοργάνωσε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013, στοπλαίσιο της δέσμευσης του για την προώθηση του θεσμού της Φαρμακοεπαγρύπνησηςκαι την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ο ΕΟΦ ζήτησε τη συνδρομή όλωντων εμπλεκομένων φορέων και των επαγγελματιών υγείας με την αναφορά τωνανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων.

Φαρμακοεπαγρύπνηση είναι ησυνεχής επιτήρηση της ασφάλειας των φαρμάκων και η λήψη μέτρων για τηνπροάσπιση της δημόσιας υγείας.

Με αφορμή τη νέα Νομοθεσίαγια αυστηρότερη μετεγκριτική επιτήρηση και επαγρύπνηση, ο ΕΟΦ ως αρμόδια αρχήγια το σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα ΑνεπιθύμητωνΕνεργειών (ΤΑΕ) του ΕΟΦ και η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ), ενημέρωσανκαι υπενθύμισαν στους επαγγελματίες υγείας τη μεγάλη σημασία της παρακολούθησηςτης ασφάλειας των φαρμάκων με την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών μέσω τηςΚίτρινης Κάρτας.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκανοι δραστηριότητες Φαρμακοεπαγρύπνησης στις οποίες συμμετέχει ο ΕΟΦ, σε εθνικό,ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τιςαλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την οποία υπάρχει ήδη πλήρης εναρμόνιση μετην εθνική, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων φαρμακοεπαγρύπνησης.

Οι κύριες αλλαγές πουπροκύπτουν από την νομοθεσία σε ότι αφορά την Κίτρινη Κάρτα, η οποία είναι το μέσοαναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων, είναι :

· Νααναφέρονται, εκτός από τις νέες, και οι ήδη γνωστές και καταγεγραμμένεςανεπιθύμητες ενέργειες, προκειμένου να τροποποιούνται αναλόγως τα στοιχεία πουσυνοδεύουν τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων.

· Οικαταναλωτές (ασθενείς, συγγενείς) μπορούν να αναφέρουν απευθείας στιςρυθμιστικές αρχές (ΕΟΦ) πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και αν δενσυνοδεύονται από ιατρική επιβεβαίωση.

· Ταφάρμακα υπό συμπληρωματική παρακολούθηση θα παρακολουθούνται με ιδιαίτερηπροσοχή από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές με τη σήμανση :

▼ «Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση»

Το μαύρο σύμβολο (ανεστραμμένο μαύρο τρίγωνο) θαεμφανίζεται στις πληροφορίες προϊόντος για τα φάρμακα που τελούν υπό στενή συμπληρωματικήπαρακολούθηση, με στόχο την καταγραφή των αναφορών πιθανών ανεπιθύμητωνενεργειών.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτριος Λιτζέρης τόνισε ότι «στόχος μας είναι το μήνυμα για την αναφοράτων ανεπιθύμητων ενεργειών να φτάσει στον ιατρικό κόσμο και σε όλους τους επαγγελματίεςυγείας και να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση στη χρήση της Κίτρινης Κάρτας. Μεαφορμή τη νέα νομοθεσία και την τάση στην ΕΕ για αυστηρότερη επιτήρηση, θασυνεχίσουμε την προώθηση του θεσμού στους εμπλεκόμενους φορείς. »