ΦΑΡΜΑΚO

Διακίνηση φαρμάκων μέσω …ΚΤΕΛ

Τους κινδύνους από τη διακίνηση και διάθεση  των φαρμάκων χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή την γνωστοποίηση διακίνησης φαρμάκων μέσω ΚΤΕΛ στα πλαίσια της λειτουργίας κοινωνικού φαρμακείου.
Διακίνηση φαρμάκων μέσω …ΚΤΕΛ

Τους κινδύνους από τη διακίνηση και διάθεση των φαρμάκων χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή την γνωστοποίηση διακίνησης φαρμάκων μέσω ΚΤΕΛ στα πλαίσια της λειτουργίας κοινωνικού φαρμακείου.


Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΦ : « η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες πηγές και χωρίς συνταγή ιατρού, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.


Ένα σκεύασμα είναι ασφαλές μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν χορηγείται με συνταγή ιατρού ή όπως άλλως νομίμως προβλέπεται και διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση . Και καταλήγει: «Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη διακίνηση φαρμάκων μέσω διαδικτύου».


Ο ΠΦΣ δηλώνει ότι «δεν είναι αντίθετος με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με στόχο την προστασία των αδύναμων και ιδιαίτερα των ασθενών σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. θεωρούμε όμως ότι αυτό πρέπει να γίνεται , με οργανωμένο τρόπο υπό τον έλεγχο των δομών του κράτους, για να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτό της αποστολής φαρμάκων με το ...ΚΤΕΛ.


Εξάλλου πολλοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν οργανώσει ή συνεργάζονται με κοινωνικά φαρμακεία για τους αδύναμους και τους ανασφάλιστους, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων».