ΦΑΡΜΑΚO

Οι φαρμακοποιοί ακονίζουν τα μαχαίρια τους στον «επίλογο» της τρόικας

Αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις χωρίς όρια φέρονται οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι κάθε άλλο παρά επαναπαύονται στα περί τρίμηνης παράτασης των ζητημάτων τους, μετά την συνάντηση κυβέρνησης και τρόικας.
Οι φαρμακοποιοί ακονίζουν τα μαχαίρια τους στον «επίλογο» της τρόικας

Αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις χωρίς όρια φέρονται οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι κάθε άλλο παρά επαναπαύονται στα περί τρίμηνης παράτασης των ζητημάτων τους, μετά την μαραθώνια συνάντηση κυβέρνησης με την τρόικα τις τελευταίες ημέρες και το σχεδόν ...θρίλερ των διαπραγματεύσεων.

Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά από μία μακρά συνεδρίαση την Δευτέρα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Μαρτίου όπου και θα εκτιμήσει την όλη κατάσταση και την πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές. Αυτό που είναι βέβαιο πέραν κάθε άλλης συζήτησης, είναι ότι ο κλάδος «ακονίζει τα μαχαίρια του» και οι κινητοποιήσεις θα είναι μέχρι τελικής πτώσεως, ίσως οι μεγαλύτερες στην ιστορία του.

Άλλωστε εάν διαβάσει κάποιος πίσω από τις λέξεις το μήνυμα του προέδρου του ΠΦΣ Κυριάκου Θεοδοσιάδη « ο αγώνας συνεχίζεται με την ίδια ένταση» λαμβάνει το μήνυμα. Ο κ. Θεοδοσιάδης παράλληλα, κάλεσε όλους τους φαρμακοποιούς να είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή για άμεση κινητοποίηση, ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ θα καθορίσει την έκταση και το εύρος των κινητοποιήσεων έχοντας λάβει υπόψιν της όλα τα νέα δεδομένα μέχρι την ημέρα εκείνη.

Όπως έγινε γνωστό ωστόσο από την διαπραγμάτευση, η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ σε super markets θα επανεξεταστεί μετά τις ευρωεκλογές καθώς η κυβέρνηση έλαβε τρίμηνη παράταση. Σε αυτό το διάστημα θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές ότι οι τιμές μπορούν να μειωθούν και εντός φαρμακείων, μετά την κατάργηση της διατίμησης στη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων. Για πολλούς ωστόσο, πρόκειται μόνον για παράταση της εκκρεμότητας, μήπως και η κυβέρνηση γλυτώσει την φθορά στις εκλογές. Γενική υποχώρηση υπήρξε σε όλα τα άλλα ζητήματα των φαρμακείων και η μόνη κάλυψη που διατηρείται είναι η απαγόρευση χορήγησης άδειας λειτουργίας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς.

Εν τω μεταξύ ίσως έχει αξία αλλά και σημειολογία, να πούμε ότι μέχρι τέλος του μήνα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει έτοιμη την λίστα με τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα – εκτιμάται ότι είναι γύρω στα 500- την οποία θα παραδώσει στο υπουργείο Υγείας. Επικεφαλής της Επιτροπής είναι καθηγητής πανεπιστημίου, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Λιντζέρης βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις και με τους κατόχους των αδειών των εν λόγω σκευασμάτων. Πάντως ο κ. Λιντζέρης είναι ξεκάθαρος όταν αναφέρεται στην συγκεκριμένη λίστα που καταρτίζεται:«η λίστα αυτή εκπονείται καθαρά και μόνο για πρακτικούς λόγους και δεν σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο κάποια από τα σκευάσματα αυτά θα περάσουν στα Σούπερ Μάρκετ. Η θέση του ΕΟΦ είναι ξεκάθαρη: όλα τα φάρμακα ακόμη και τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να διατίθενται από τα φαρμακεία» αναφέρει με νόημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ και φυσικά όλοι οι φαρμακοποιοί ευελπιστούν να εισακουστεί η θέση του.

Διαβάστε ακόμη:

Κρίσιμη συνάντηση το απόγευμα της Κυριακής Χατζηδάκη - Τρόικας για τα ΜΥΣΥΦΑ

Ανοιχτά από αύριο τα φαρμακεία - αποφασίζουν νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο




Η μαραθώνια συνεδρίαση της Τρόικας, τα αγκάθια & ο προβληματισμός των φαρμακοποιών




Σκληρό πόκερ μεταξύ τρόικας & κυβέρνησης για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ




Ικανοποίηση Θεοδοσιάδη για την συμμετοχή κατά 100% στην απεργία

Επιφυλακτικότητα με την Τρόικα στην συνάντηση Άδωνι - φαρμακοποιών

Επιστολή Λουράντου: με πειθώ και προσοχή απέναντι στην Τρόικα




Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει




Πιέσεις της Τρόικας για 1,920 δισ φαρμακευτική δαπάνη - η τελειωτική κίνηση του Άδωνι




Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί

Ενοχλημένο φέρεται το Μαξίμου για ΜΥΣΥΦΑ και έκθεση ΟΟΣΑ


Το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών & η απεργία με φόντο το Eurogroup




Παραδίδουν σε υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ τη θεραπεία των Ελλήνων

Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσε