ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Θανατηφόρο χτύπημα το ποσοστό μείωσης κέρδους

«Το τελικό θανατηφόρο χτύπημα σε ένα κλάδο που αιμορραγεί, από την οικονομική κρίση και τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις των κυβερνώντων, θα δώσει η πολιτεία εάν μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών»
ΠΦΣ: Θανατηφόρο χτύπημα το ποσοστό μείωσης κέρδους

«Το τελικό θανατηφόρο χτύπημα σε ένα κλάδο που αιμορραγεί, από την οικονομική κρίση και τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις των κυβερνώντων, θα δώσει η πολιτεία εάν μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή την ανακοίνωση ότι προαπαιτούμενο για την καταβολή των επόμενων δόσεων είναι η μείωση του μικτού ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.


Οι 12000 φαρμακοποιοί και οι 30000 οικογένειες που ζουν από τα φαρμακεία είναι σε απόγνωση, σημειώνει ο ΠΦΣ τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό προκαλεί την απορία όλων δεδομένου ότι το μικρότερο ποσοστό κέρδους επί της λιανικής πώλησης των φαρμάκων το έχει η Πορτογαλία και είναι 18% ! Η δε αναλογία φαρμακείων ανά κατοίκους είναι ένα προς 4.500 με αντίστοιχη αναλογία για την Ελλάδα ένα προς 1.000!


«Η επιδίωξη της μείωσης του ποσοστού κέρδους στο 15% θέτει το ερώτημα: Γιατί μόνον στην Ελλάδα και με ποιόν στόχο; Σήμερα τα φαρμακεία βρίσκονται απολύτως μέσα στα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει θέσει το μνημόνιο. Εκείνα που έχουν ξεφύγει δραματικά είναι τα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.


«Μετά από 4 χρόνια περικοπών και συνεχών μειώσεων αλλά και λήψης μέτρων που ποτέ δεν στηρίχτηκαν σε δημοσιονομικά ισοδύναμα, η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα 1100 κατασχετήρια των φαρμακείων, έρχεται με το Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, να παραδώσει τα φαρμακεία σε απρόσωπες αλυσίδες και στους ισχυρούς των σούπερ μάρκετ. Ο περιορισμός του περιθωρίου κέρδους στο 15% , καθαρό δηλαδή 5% , θα σημάνει τον αιφνίδιο θάνατο των σημερινών μικρομεσαίων φαρμακείων – που ήδη πλήττονται δραματικά – θα φέρει μια χαοτική κατάσταση, αλλά και την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.


Για μια ακόμη φορά το σχέδιο της κυβέρνησης, δεν έχει τον παραμικρό αναπτυξιακό χαρακτήρα και απεναντίας το κόστος στην προσβασιμότητα πολιτών θα είναι τεράστιο»
, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.