ΦΑΡΜΑΚO

Και στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο για την πρόωρη εκσπερμάτιση

Η επιστημονική κοινότητα μας εκπλήσσει συνεχώς και η νέα έκπληξη την οποία αναμένεται να «αγκαλιάσουν» τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, έρχεται από έναν ευαίσθητο ανδρικό χώρο, τον οποίο όμως συχνά το ισχυρό φύλλο προσπαθεί να κρατήσει ως  επτασφράγιστο μυστικό.

Και στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο για την πρόωρη εκσπερμάτιση

Ένα φάρμακο για την πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί σίγουρα μία μεγάλη είδηση και μάλιστα ιδιαίτερα καλοδεχούμενη, ενώ όταν στην είδηση αυτή προσθέσεις και το γεγονός ότι πρόκειται για πρωτότυπο φάρμακο χωρίς ανταγωνιστή και στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί από τον Μάρτιο του 2012, τότε η είδηση αποκτά άλλο ενδιαφέρον!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της πάθησης, η δαποξετίνη, η οποία αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της πάθησης οριστικά.

Παρότι η πρόωρη εκσπερμάτιση απασχολεί 1 στους 5 Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, σπάνια οι άντρες μιλούν γι' αυτήν και ακόμη πιο σπάνια αναζητούν θεραπεία. Μελέτες έδειξαν ότι μόλις το 9% των αντρών με πρόβλημα έχουν επισκεφθεί γιατρό και από αυτήν την μικρή ομάδα, το 70% διαγνώστηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης για άλλο ιατρικό πρόβλημα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 91% των αντρών που δεν συμβουλεύτηκαν ποτέ γιατρό, το 52.2% δήλωσε ότι δεν είχαν καν σκεφτεί αυτήν την εκδοχή. «Η αλήθεια πάντως είναι πως μέχρι σήμερα η πρόωρη εκσπερμάτιση ήταν μια πάθηση που δύσκολα θεραπεύεται, αφού οι ψυχολογικές θεραπείες μόνες τους είχαν φτωχά και πρόσκαιρα αποτελέσματα, ενώ δεν υπήρχε καμιά φαρμακευτική θεραπεία με ένδειξη για την πάθηση» δήλωσε ο Καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ Δ. Χατζηχρήστου.

Λίγα λόγια για την εκσπερμάτιση

Η εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και, στους περισσότερους άντρες, συμβαίνει περίπου 4-10 λεπτά μετά από τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό. Η εκσπερμάτιση ελέγχεται κατά κύριο λόγο από το κεντρικό νευρικό σύστημα και τελευταία επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι αποτελεί περισσότερο νευροβιολογικό και λιγότερο ψυχολογικό φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, η εκσπερμάτιση ρυθμίζεται κεντρικά από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μέσω ενός μεγάλου αριθμού νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη (5-HT), η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και άλλων. Πλήθος δεδομένων συνηγορούν υπέρ του ότι η σεροτονίνη, και συγκεκριμένα οι υποδοχείς της 5-HT, ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τη διαδικασία ενεργοποίησης της εκσπερμάτισης. Η πρόωρη εκσπερμάτιση φαίνεται ότι αποτελεί νευροβιολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος οι οποίες ρυθμίζουν την εκσπερμάτιση (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό). Στους άντρες που πάσχουν από πρόωρη, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης.

Όπως τονίζει ο κ. Χατζηχρήστου, το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης, είναι ένα οργανικό πρόβλημα με έντονη ψυχογενή αντίδραση.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Οι περισσότεροι άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση χρησιμοποιούν τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως χρήση διπλού προφυλακτικού ή προφυλακτικού που περιέχει αναισθητική ουσία, ο αυνανισμός πριν τη σεξουαλική πράξη, η αποφυγή σεξουαλικών σκέψεων και ερεθισμάτων κατά τη διάρκεια της επαφής, προκειμένου να διασπάσουν την προσοχή τους με κάτι μη σεξουαλικό και να αναστείλουν την εκσπερμάτιση. Αυτές οι τεχνικές αυτοβοήθειας, συνήθως δεν λύνουν το πρόβλημα και επιπλέον, ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στύσης.

Η δαποξετίνη

Η δαποξετίνη -φαρμακολογικά είναι αναστολέας της επαναπρόληψης σεροτονίνης- αποτελεί ένα καινοτόμο φάρμακο με εξαιρετικά φαρμακολογικά χαρακτηριστικά και το μοναδικό σκεύασμα παγκοσμίως που έχει πάρει έγκριση για την αντιμετώπιση της πάθησης. Μελέτες σε περισσότερους από 6.000 άντρες απέδειξαν όχι μόνο την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της, άλλα κυρίως τις θετικές επιδράσεις τόσο στη σεξουαλική ζωή των ιδίων και των συντρόφων τους, όσο και τις γενικότερες θετικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση, τη μείωση της δυσφορίας και την ποιότητα ζωής τους.

Η δαποξετίνη δρα μέσα σε μια ώρα και έτσι μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε φορά που πρόκειται ο άντρας να έρθει σε σεξουαλική επαφή (χρήση κατ' επίκληση), αλλά όχι πάνω από μια φορά την ημέρα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει το χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση 3-4 φορές, βελτιώνει τον έλεγχο και αυξάνει τη σεξουαλική ικανοποίηση των ίδιων των αντρών και των συντρόφων τους. Η συνιστώμενη δόση έναρξης του φαρμάκου σε όλους τους άντρες είναι ένα χάπι των 30 mg. Πρέπει να ληφθεί μόνο με βάση την ανάγκη και περίπου 1,5 ώρα πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η διάρκεια δράσης του ξεπερνά τις 4 ώρες. Η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί στο μέγιστο των 60 mg, εάν το ένα χάπι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το φάρμακο μπορεί επίσης να συνδυαστεί με διάφορες ψυχοσεξουαλικές θεραπείες. Φυσικά, όπως κάθε φάρμακο, θα πρέπει να δίδεται μόνο από το γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνει αναλυτικά για τη χρήση του και τις τυχόν παρενέργειές του.

«Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όσους άντρες έχουν πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης είναι ότι πλέον έχουμε στη διάθεσή μας μία αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία. Δεν υπάρχει λοιπόν πλέον κανένας λόγος να ζουν με το πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Χατζηχρήστου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την πρόωρη εκσπερμάτιση, δημιουργήθηκε παγκοσμίως μια ιστοσελίδα η οποία λειτουργεί και στα ελληνικά υπό την επιστημονική αιγίδα του ΙΜΟΠ όπως αναφέρει ο καθηγητής, πρόκειται για την: http://www.notjustamoment.gr/.

XATZHXRHSTOY