ΦΑΡΜΑΚO

Βορίδης στο Athens Health Forum: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για τους Ανασφάλιστους

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ρύθμιση που θα αφορά στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.

Βορίδης στο Athens Health Forum: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για τους Ανασφάλιστους

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο συνέδριο του Athens Ηealth Forum 2014 με τίλτο: «Rebuilding Health in Greece» μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμη η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα μπορέσει να προχωρήσει μια αλλαγή στο καταστατικό του ΕΟΠΥΥ, που θα επιτρέψει την παροχή φαρμάκων στους συμπολίτες μας που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Να σημειωθεί, ότι έχει ήδη προηγηθεί η υπογραφή ΚΥΑ, από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία επιτρέπεται η νοσηλεία των ανασφαλίστων στο ΕΣΥ.

Ο νέος Υπουργός Υγείας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, οι οποίες όπως σημείωσε θα προχωρήσουν με ορθολογικό τρόπο και θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων. «Δεν εμμένουμε στην περαιτέρω μείωση των δαπανών, αλλά δίνεται έμφαση στην ανταποδοτικότητα. Τα απόλυτα μεγέθη του προϋπολογισμού, βέβαια, είναι δεδομένα», ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης και επανέλαβε πως θα επιδιώξει μια ανακατανομή πόρων, εντός του ισχύοντος κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της Υγείας.

Αναφορικά με την φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «Δεν υπάρχει περιθώριο να μειωθεί περισσότερο η φαρμακευτική δαπάνη», διευκρινίζοντας πως υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για τον εξορθολογισμό της, χωρίς τη συμπίεση της, όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Λιντζέρης, υπογράμμισε, πως οι οριζόντιες μειώσεις στα φάρμακα είναι λάθος κατεύθυνση. Και συνέχισε: «Nα θεραπεύσουμε αυτά που μας οδήγησαν στην κρίση και να μην επαναλαβουμε τα ιδια λάθη. Ο ΕΟΦ ειναι υπεύθυνος για τη σωστή τιμολόγηση των φαρμάκων. Να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις πράξεις που αφορούν στη λειτουργία της Πολιτείας. Έχουμε απόλυτη αποτύπωση της διαφάνεας σε ότι αφορά τις τιμολογήσεις. Η αγορά θα πρεπει να εχει σταθερούς κανόνες». Τέλος υποστήριξε, ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών εγκρίσεων, πρόσληψη υπαλλήλων στον ΕΟΦ και πολύ σύντομα ψηφιοποίηση των διαδικασιών».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, στηλίτευσε ιδιαίτερα τις τις μέχρι σήμερα επιλογές στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου. «Έχουμε φθάσει στο σημείο να έχουμε ποινικοποιήσει την ασθένεια των πολιτών», υποστήριξε ο Κ. Φρουζής, υπογραμμίζοντας ότι με τα χαράτσια το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να πυροβολούμε τα πόδια μας. «Πρέπει να πούμε ποιο είναι το όριο της δαπάνης της Υγείας. Βρισκόμαστε στο 4,5% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι πάνω από 7% και όταν Τρόικα βάζει ταβάνι τα 2,7 δισ.», υπογράμμισε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Δέμος υποστήριξε ότι «Το μέτρο του claw back ξεφεύγει της λογικής».

Διαβάστε ακόμη:

Οι καλές προθέσεις του κ. Βορίδη θα μετασχηματισθούν άραγε σε έργα;

Κ. Φρουζής: Οι Έλληνες αντιμετωπίζονται με αναξιοπρέπεια

Βορίδης: Να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία & το φάρμακο μέσα από εσωτερική αναδιανομή