ΦΑΡΜΑΚO

Ειδικό σήμα νομιμότητας για τα online φαρμακεία, από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έναν «κατασταλτικό» κανονισμό κατά της διακίνησης παράνομων φαρμάκων, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ειδικό σήμα νομιμότητας για τα online φαρμακεία, από την Ε.Ε.

Βασικό χαρακτηριστικό του κανονισμού είναι η υιοθέτηση ενός κοινού λογοτύπου στα διαδικτυακά φαρμακεία, για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας τους και ο κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα έχουν ένα χρόνο περιθώριο να τον εφαρμόσουν. Το λογότυπο θα είναι πλήρως διαθέσιμο στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και θα εμφανίζεται στην αρχική σελίδα ενός διαδικτυακού φαρμακείου.

Το ορθογώνιο στη μέση της αριστερής πλευράς θα φέρει τη σημαία της χώρας της ΕΕ στην οποία είναι εγκατεστημένο το διαδικτυακό φαρμακείο, ενώ στο κάτω μέρος θα εμφανίζεται σύνδεσμος με το κείμενο «Κάντε κλικ εδώ για να βεβαιωθείτε ότι αυτός ο δικτυακός τόπος λειτουργεί νόμιμα».

«Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι, εκτός αν αγοράζουν από διαδικτυακά φαρμακεία που λειτουργούν νόμιμα, διατρέχουν τον κίνδυνο αγοράς πλαστών φαρμάκων» δήλωσε ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ Τόνιο Μποργκ.

Ο κ. Μποργκ επισήμανε ακόμα πως «τα ψευδεπίγραφα φάρμακα μπορεί να είναι αναποτελεσματικά, επιβλαβή, ή ακόμη και θανατηφόρα. Η Επιτροπή έχει θεσπίσει έναν κοινό λογότυπο για τα διαδικτυακά φαρμακεία, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να είναι ασφαλείς».