ΦΑΡΜΑΚO

Γενική Συνέλευση της ΠΕΦ: Ήρθε η ώρα για μία Εθνική Πολιτική Φαρμάκου

Το μήνυμα ότι «Το Ελληνικό Φάρμακο αποτελεί ατμομηχανή της ανάπτυξης» και ότι ήρθε η «Ώρα για μια Εθνική Πολιτική Φαρμάκου» κυριάρχησε στην Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας την Δευτέρα 30 Ιουνίου, κατά την διάρκεια της οποίας, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του 2013 και τέθηκαν οι προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά.

Γενική Συνέλευση της ΠΕΦ: Ήρθε η ώρα για μία Εθνική Πολιτική Φαρμάκου

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος, έθεσε το πλαίσιο για την πορεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο επόμενο, κρίσιμο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, διάστημα:

"Η χώρα μας αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι της εξόδου από αυτήν τη δύσκολη περίοδο και αντιμετωπίζουμε μια άλλη εξίσου σημαντική πρόκληση, την πρόκληση της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης. Είναι δεδομένο πως το Ελληνικό Φάρμακο και κατ' επέκταση η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά για να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα αυτής τη εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη, με εχέγγυο την εξωστρέφεια, τις υψηλές εξαγωγές και την καινοτομία. Η ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου τα τελευταία χρόνια ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της μεθοδικής δουλειάς, των σημαντικών επενδύσεων, αλλά και της προσπάθειας ενός μοναδικού ανθρώπινου δυναμικού για το οποίο είμαστε περήφανοι. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία 6 χρόνια στον κλάδο της μεταποίησης και είναι ένας από τους πιο δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους.

• Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει κάθε χρόνο με €2,8 δις στο ΑΕΠ της χώρας. Συγκεκριμένα, για κάθε €1.000 που δαπανώνται σε ελληνικά φάρμακα, το ΑΕΠ της Ελλάδας ενισχύεται κατά €3.420.
• Παράλληλα, σε μια δύσκολη εποχή για την απασχόληση, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με μόλις 17% μερίδιο αγοράς, αναλογούν σε πάνω από το 55% των θέσεων εργασίας του κλάδου. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 800 Έλληνες επιστήμονες απασχολούνται στην έρευνα και στην ανάπτυξη του Ελληνικού Φαρμάκου και 11.000 Έλληνες εργάζονται στην παραγωγή του. Συνολικά, πάνω από 53.000 θέσεις εργασίας στη χώρα μας επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από το Ελληνικό Φάρμακο.
• Το Ελληνικό Φάρμακο ελέγχεται και εγκρίνεται από τους πιο αυστηρούς οργανισμούς φαρμάκου διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του EMA και του FDA και για αυτό εξάγεται με επιτυχία σε 85 χώρες, καθώς αποτελεί μια ποιοτική και αξιόπιστη λύση που βοηθάει στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
• Το Ελληνικό Φάρμακο βρίσκεται πλέον στη 2η θέση των εξαγωγών της χώρας μας με συνολική αξία €240 εκατ. (1ο τρίμηνο 2014) και αποτελεί τον αναδυόμενο αστέρα στην πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας για την επόμενη 10ετία.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υποστήριξε και υποστηρίζει τη γενική κατεύθυνση της φαρμακευτικής πολιτικής των τελευταίων ετών, που ήταν η εξοικονόμηση πόρων και ο εξορθολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Στο γενικό αυτό πλαίσιο πολιτικής πάρθηκαν σωστά και γενναία μέτρα, όπως η καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η θέσπιση του πλαφόν στη συνταγογράφηση, κ.α. Την ίδια στιγμή όμως, άλλα μέτρα εμφανώς απέτυχαν, όπως η συνταγογράφηση με δραστική ουσία ή οι εξοντωτικές παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων και κυρίως των ελληνικών. Αποτέλεσμα αυτών των επιμέρους μέτρων ήταν η ενίσχυση των ξένων ακριβών φαρμάκων σε σχέση με τα ελληνικά.

Δεδομένου του ρόλου που μπορεί να παίξει το Ελληνικό Φάρμακο στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι καιρός να υπάρξει μια Εθνική Πολιτική Φαρμάκου. Η Πολιτική αυτή θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας σε συνδυασμό με τις δυνατότητες ενός κατεξοχήν εξωστρεφούς κλάδου, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Εμείς σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Πολιτεία όπου χρειαστεί, ακολουθώντας σταθερά την πορεία ανάπτυξης, επενδύσεων, εξωστρέφειας και πρωτοπορίας, που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια", κατέληξε ο κ. Δέμος.

Διαβάστε ακόμη:

4.000 χαμένες θέσεις εργασίας στο φάρμακο την τελευταία τριετία

Συνταγογράφηση δραστικής: Γιατί καθυστερεί η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ;

Όταν ο Βορίδης συνάντησε την φαρμακοβιομηχανία: θα υποκύψει στην τρόικα και ο ίδιος;