ΦΑΡΜΑΚO

Στα σκαριά ο Φάκελος Ασθενούς και οι Ηλεκτρονικές Συνταγές μέσω του epSOS

Ένα πανευρωπαικό έργο που ξεκίνησε πριν 4 τέσσερα χρόνια, αρχίζει σταδιακά να υλοποιείται.

Στα σκαριά ο Φάκελος Ασθενούς και οι Ηλεκτρονικές Συνταγές μέσω του epSOS

Πρόκειται για τις Έξυπνες Ανοιχτές Ηλεκτρονικες Υπηρεσίες για τους Ευρωπαίους Ασθενείς (epSOS). Το πανευρωπαϊκό έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008, και υλοποιείται από δικαιούχους που εκπροσωπούν δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Υγείας, και εκπροσώπους επιχειρήσεων.

Ο στόχος του epSOS είναι να αναπτύξει ένα πρακτικό πλαίσιο ηλεκτρονικής υγείας για την ασφαλή πρόσβαση των διάφορων μη εθνικών ευρωπαϊκών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στις πληροφορίες αναφορικά με την υγεία του ασθενούς.

Το epSOS έχει δύο χωριστές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας για τις οποίες αναζητούνται διαλειτουργικές μέθοδοι στη διασυνοριακή επικοινωνία: Τον Φάκελο Ασθενούς (patient medical record) και Ηλεκτρονικές Συνταγές (e-prescription / e-dispensation).

Φάκελος Ασθενούς
Ο Φάκελος Ασθενούς θα παρέχει στους γιατρούς πληροφορίες για τους ασθενείς τους στη δική τους γλώσσα, επιλύοντας έτσι τα γλωσσικά εμπόδια που προκύπτουν συχνά όταν οι ασθενείς αναζητούν υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα.

Ηλεκτρονικές Συνταγές
Οι υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Συνταγών αφορούν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων μέσω χρήσης του λογισμικού και την ηλεκτρονική διαβίβαση της συνταγής από το Παραπέμποντα, στο Διανεμητή (π.χ., φαρμακείο), όπου η συνταγή ανακτάται ηλεκτρονικά, το φάρμακο δίνεται στον ασθενή και οι πληροφορίες σχετικά με το διανεμημένο φάρμακο διαβιβάζονται ηλεκτρονικά.

Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr