ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακοποιοί: Τα σοβαρά προβλήματα, με φόντο την σημερινή εκλογή προέδρου στον ΠΦΣ

Με περισσή αγωνία- χωρίς ωστόσο να το ομολογεί ανοιχτά- συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να εκλέξει πρόεδρο.

Φαρμακοποιοί: Τα σοβαρά προβλήματα, με φόντο την σημερινή εκλογή προέδρου στον ΠΦΣ

Εκτός από την εκλογή προέδρου, το ΔΣ θα εκλέξει τρεις αντιπροέδρους, δύο γραμματείς και ταμία. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα, τότε το ΔΣ θα πρέπει να συνεδριάσει άλλες δύο φορές, ενώ εάν και από αυτές τις συνεδριάσεις δεν προκύψει αποτέλεσμα, τότε η εκλογή προέδρου θα παραπεμφθεί στην Γενική Συνέλευση.

Όμως οι φαρμακοποιοί, δεν αγωνιούν μόνο για την εκλογή του προέδρου τους, αυτό νομοτελειακά θα πάρει τον δρόμο του, αργά ή γρήγορα. Ο μεγάλος μπελάς του κλάδου είναι άλλος και σχετίζεται με την απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ. Συγκεκριμένα, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει ο διεθνής οίκος που μετρά την αξιολόγηση των ΜΥΣΥΦΑ, να αποφανθεί κατά πόσο λειτούργησε ο ανταγωνισμός στην εν λόγω αγορά, (το εγχείρημα έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο) και όταν λέμε λειτούργησε, εννοούμε με τιμές προς τα κάτω. Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, τότε είναι πιθανόν, τα ΜΥΣΥΦΑ να πάρουν τον δρόμο των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ.

Ένα άλλο ζήτημα που βρίσκεται ήδη ante portas για τον κλάδο, είναι η διάθεση των ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Το νέο αυτό μέτρο, θα ισχύσει από τις 15 Σεπτεμβρίου με την ισχύ δηλαδή του νέου δελτίου τιμών.

Τα ΦΥΚ αποτελούν σίγουρα ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους φαρμακοποιούς- τα οποία δόθηκαν φυσικά ως αντίδωρο για την μείωση του ποσοστού κέρδους που υπέστη ο κλάδος, Ωστόσο το ερώτημα είναι πόσα φαρμακεία θα μπορούν να διαθέτουν τα εν λόγω σκευάσματα η τιμή των οποίων συχνά φθάνει κάποιες χιλιάδες ευρώ, καθώς η ρευστότητα είναι πλέον περιορισμένη. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την τακτική που θα ακολουθήσουν οι φαρμακαποθήκες, τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, εάν δηλαδή δίνουν με πίστωση δύο μηνών οι φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία, οι οποίες θα απολαμβάνουν αντίστοιχη πίστωση από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτωπα είναι πολλά και μεγάλα για τον κλάδο και ίσως τελικά η εκλογή προέδρου στον ΠΦΣ, αποδειχθεί μόνο ένας περίπατος.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα θετική λίστα με λάθη & 300 φάρμακα που... «παρανομούν»

Στο ΣτΕ καταφεύγουν οι φαρμακοποιοί για τη συγκατάθεση ασθενών