ΦΑΡΜΑΚO

Λιντζέρης στην 3η Συνάντηση Οικοσυστήματος: Ανάγκη για ψηφιοποίηση της τιμολόγησης

Η ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων η πλήρης εφαρμογή των οποίων καθυστερεί, αναμένεται να οδηγήσει σε ελάττωση της σπατάλης από την πολυφαρμακία, σε ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης και θα εξασφαλίσει τη μείωση του κόστους και όγκου συνταγογράφησης, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Λιντζέρης στην ομιλία του στην 3η Συνάντηση Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας, προσθέτοντας παράλληλα, την ανάγκη για πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας τιμολόγησης.

Λιντζέρης στην 3η Συνάντηση Οικοσυστήματος: Ανάγκη για ψηφιοποίηση της τιμολόγησης

Ως Πρόεδρος του Ε.Ο.Φ., οφείλω να αναφερθώ σε δύο καίρια ζητήματα που χρήζουν επείγουσας και άμεσης εφαρμογής στην πράξη, τόνισε ο κ. Λιντζέρης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία αλλά και για την ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η πλήρη εφαρμογή των οποίων καθυστερεί». Και συνέχισε:

«Οι εφαρμογές αυτές θα οδηγήσουν σε επιστημονικά άρτια παροχή υπηρεσιών υγείας, σε ελάττωση της σπατάλης από την πολυφαρμακία, σε ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι στοχευμένες αυτές πολιτικές, θα εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους και όγκου συνταγογράφησης, αφού καταρχήν θα γίνεται χρήση των γνωστών δοκιμασμένων φαρμάκων σε κάθε νόσο και επί αποτυχίας τους θα μπορεί κανείς να προχωρήσει σε καινούργια καινοτόμα. Και όλα αυτά με επιστημονική τεκμηρίωση και ηλεκτρονική αποτύπωση. Και σε αυτό δε μπορεί να διαφωνεί κανένας λειτουργός υγείας».

Αναφορικά με την διαδικασία τιμολόγησης, ο κ. Λιντζέρης επεσήμανε:

«Οφείλω να σας καταθέσω την εμπειρία μου ως πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. στην προσπάθεια ψηφιοποίησης του συνόλου των διευθύνσεων του Ε.Ο.Φ. και ιδιαίτερα της διαδικασίας τιμολόγησης, που σύμφωνα με το νόμο ασκείται από τον Ε.Ο.Φ.. Ένα μεγάλο ζήτημα που προβάλει στις μέρες μας είναι η αξιοπιστία, η ισοτιμία και η ελεγξιμότητα των δράσεων της πολιτείας, έναντι των φορέων αρμοδιότητάς της. Επιδιώκουμε με ανοιχτές διαδικασίες, την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας τιμολόγησης. Έτσι για κάθε φάρμακο, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. η τιμή του, και γίνεται σαφής αιτιολόγηση αυτής της τιμής, καθώς και αναφορά στους νόμους, βάση των οποίων λαμβάνεται αυτή η τιμή.

Προσπαθούμε παρά τις αντίξοες συνθήκες, παρά την έλλειψη προσωπικού, να υλοποιήσουμε μια μεταρρυθμιστική πολιτική που θα φέρει αξιοπιστία στο κράτος, ρύθμιση της αγοράς και εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην δυναμική της ψηφιακής εποχής μας, υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Αναμφίβολα, αν επιχειρούσαμε να χαρακτηρίσουμε την εποχή μας με ένα μόνο επίθετο θα την χαρακτηρίζαμε ως «ψηφιακή». Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακή εποχή στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος ηλεκτρονικής υγείας, ώστε η παροχή υπηρεσιών υγείας των λειτουργών της προς τους ασθενείς να είναι έγκαιρες και αποτελεσματικές. Μέσω του δικτύου τηλεϊατρικής μπορεί να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των Ελλήνων που κατοικούν σε νησιωτικές αλλά και σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές. Ακόμα να προσφέρει σημαντική βοήθεια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές.

Οφείλω, όχι απλά να συγχαρώ και να επαινέσω τη Γενική Γραμματεία Δημόσια Υγείας για αυτό το συνέδριο και προσωπικά την κυρία Παπανικολάου, αλλά και να τονίσω ότι η αξιοποίηση και επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής υγείας αλλά και η ανθρωποκεντρική της θεώρηση –εξ ου και το πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος – μπορεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές.

Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εν έτει 2014 μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγειονομικής κάλυψης».

Διαβάστε ακόμη:

Λιντζέρης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου παίρνουν τιμή όλα τα φάρμακα