ΦΑΡΜΑΚO

Έμπολα: Οι τελευταίες εξελίξεις στην αναζήτηση ενός αποτελεσματικού εμβολίου

Σαράντα χρόνια μετά την ανακάλυψη του Έμπολα, δεν έχει παρασκευαστεί ακόμη κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο που να προστατεύει απόλυτα από τον ιό.

Έμπολα: Οι τελευταίες εξελίξεις στην αναζήτηση ενός αποτελεσματικού εμβολίου

Για να παρασκευαστεί ένα τέτοιο εμβόλιο χρειάζονται πολλά χρήματα, χρήματα που οι κυβερνήσεις και οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν ήταν διατεθειμένες να δώσουν.

Αυτό όμως φαίνεται να έχει αλλάξει, καθώς το τελευταίο δραματικό ξέσπασμα του Έμπολα έχει σκορπίσει τον τρόμο και το θάνατο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει σε Βρετανία, Αμερική, Καναδά και Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χέιμαν, από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Νοσημάτων του Λονδίνου, εάν οι προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίου συνεχίσουν να ενισχύονται οικονομικά, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα θα είναι εφικτά έως τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Περίπου 20.000 δόσεις εμβολίων αναμένεται να παρασκευαστούν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η κινεζική φαρμακοβιομηχανία Sihuan Pharmaceutical Holdings Group Ltd υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την ερευνητική ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών (AMMS) προκειμένου να επισπευσθεί η έγκριση του φαρμάκου JK-05 στη χώρα και να διατεθεί άμεσα στην αγορά. Επί του παρόντος, το φάρμακο είναι εγκεκριμένο προς χρήση μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για στρατιωτικούς σκοπούς.