ΦΑΡΜΑΚO

Τα ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία μέχρι νεωτέρας και το ωράριο στον αέρα...

Δεν συντρέχουν λόγοι για να φύγουν τα ΜΗΣΥΦΑ από την αποκλειστική αρμοδιότητα και διάθεση των φαρμακείων.

Την δέσμευση αυτή έλαβαν οι φαρμακοποιοί την περασμένη εβδομάδα στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και σίγουρα είναι γεγονός, ότι ανάσαναν βαθειά.

Τα ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία μέχρι νεωτέρας και το ωράριο στον αέρα...

Άλλωστε θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων δεν περιλαμβάνεται καν στα 19 προαπαιτούμενα της τρόικας. Φυσικά το γεγονός αυτό, μπορεί να καθησυχάζει προσωρινά τον κλάδο, οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν ωστόσο, ότι η απόσταση από τον πάγκο του φαρμακείου μέχρι τον πάγκο ενός μεγάλου Σούπερ Μάρκετ δεν είναι μεγάλη. Και μπορεί τώρα να έλαβαν την δέσμευση του υπουργού Υγείας, όμως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν εάν είτε αλλάξει ο υπουργός, είτε η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στα εν λόγω σκευάσματα. Αν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, καθόλου δεν συμφωνούν με την λογική αυτή του ανταγωνισμού.

Τρία άλλα θέματα ετέθησαν επίσης στην συνάντηση μεταξύ Βορίδη και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το ωράριο, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και η μείωση του ποσοστού κέρδους.

Η μείωση του ποσοστού κέρδους η οποία έχει ήδη συντελεστεί φυσικά τον περασμένο Ιούνιο- οι φαρμακοποιοί όμως επιμένουν να θέτουν το ζήτημα- παραπέμπεται για συζήτηση τον ερχόμενο Φεβρουάριο όπως τόνισε στους εκπροσώπους του ΠΦΣ ο κ. Βορίδης. Για τα ΦΥΚ ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να τα πάρουν στα φαρμακεία τους οι φαρμακοποιοί, ωστόσο ο κλάδος δεν φαίνεται διατεθειμένος για κάτι τέτοιο. Κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής θα έλεγε γιατί ένας κλάδος διώχνει από πάνω του έναν τζίρο της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και πλέον; ωστόσο οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να πούν όχι στα ΦΥΚ υποστηρίζοντας ότι η μειωμένη ρευστότητα και το γεγονός όπως αναφέρουν ότι απαιτούνται Πρωτόκολλα δημιουργούν αρνητικά δεδομένα για να «αγκαλιάσουν» την νέα αυτή αγορά.

Όσο για το ωράριο, αυτό πραγματικά αποτελεί έναν μεγάλο γρίφο, αφού ο υπουργός Υγείας, δεν φαίνεται να δίνει λύση, πετώντας το μπαλάκι στους φαρμακοποιούς, λέγοντάς τους, βρείτε μόνοι σας την λύση.

Όμως οι φαρμακοποί βλέπουν διαρκώς να φεύγουν συνάδλελφοί ττους από τις εφημερίες- ήδη αυτόν τον μήνα αποχώρησαν 25- και θέλουν ένα ξεκάθαρο με κανόνες και όχι αχαλίνωτο ωράριο. Και εδώ θα πρέπει ο κ. Μάκης Βορίδης, να σπάσει αυγά και να δώσει μία λύση.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Βορίδη - ΠΦΣ: Ένα «έντιμο αδιέξοδο» - Όταν ο υπουργός ζητά λύσεις από τον κλάδο

Σκληρό μήνυμα Λουράντου: Ανεπαρκές το κράτος - δημιουργεί πτωχευμένα φαρμακεία & πρόβλημα στον ασθενή