ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να τραβήξει εμπρός την οικονομία

Αφιερωμένη στους εργαζόμενους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας (11.000 απασχολούμενοι και με προκλητή απασχόληση σε άλλους 53.000) είναι η αυριανή σημαντική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας στο Badminton, στην οποία αναμένεται να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από τον κλάδο.

ΠΕΦ: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να τραβήξει εμπρός την οικονομία

Και το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο νέος πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, είναι μία νέα συμφωνία, ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας, κυβέρνησης, κοινωνικής τάξης και εταίρων.

Με αφορμή την εκδήλωση της Τρίτης- η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου- πολιτικού και επιχειρηματικού- ο κ. Τρύφων αλλά και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης, παρέθεσαν το μεσημέρι της Δευτέρας γεύμα εργασίας προκειμένου να μιλήσουν για το σημαντικό αυτό γεγονός.

Ο κ. Τρύφων, θα επαναλάβει την Τρίτη ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, και πως πλέον εάν θέλουμε να προχωρήσει κάτι στην χώρα αυτή, θα πρέπει η εθνική οικονομία να στηρίζεται σε αυτά που παράγει και όχι σε δανεικά. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως και κάποιοι άλλοι κλάδοι, τόνισε την Δευτέρα ο πρόεδρος της ΠΕΦ, μπορεί να αποτελέσει την λύση για να φύγει προς τα εμπρός η ελληνική οικονομία, να δώσει ώθηση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, στην ανταγωνιστικότητα, στις εξαγωγές, τονώνοντας παράλληλα την αγορά εργασίας.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μπορεί να αποτελέσει την λύση για τα οικονομικά των Ταμείων, για τις επενδύσεις, για την έρευνα και τις εξαγωγές, διατηρώντας παράλληλα χαμηλή την συμμετοχή των ασθενών. Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ μάλιστα και προσωπικά ο κ. Τρύφων, επανέλαβαν ότι τα γενόσημα, μπορούν να προμηθεύουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 70% και τα νοσοκομεία κατά 50%, ενώ επεσήμαναν για ακόμη μία φορά, ότι τα ελληνικά γενόσημα είναι ποιοτικά φάρμακα με χαμηλή συμμετοχή για τον ασφαλισμένο και μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά για τα Ταμεία. Επιπλέον, από τα ποσά αυτά που θα εξοικονομηθούν, μπορεί να ενισχυθεί η έρευνα για τα καινοτόμα φάρμακα. Με την λογική αυτή, είμαστε όλοι κερδισμένοι, σημείωσε ο κ. Τρύφων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφερόμενος στην συνέχεια στην φαρμακευτική δαπάνη, υπογράμμισε ότι είναι καλό που φύγαμε από την υπερβολή του 2009 με τα 5,2 δις ευρώ δαπάνη, ωστόσο έχουμε περάσει στην αντίπερα όχθη όπου η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης με 30% κατά κεφαλή δαπάνη. Επιπλέον στο ύψος αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης (2 δις ευρώ για το 2014 και το 2015) περιλαμβάνεται και το 1 ευρώ ανά συνταγή, και τα εμβόλια και οι ανασφάλιστοι.

Τέλος και άλλα μέλη όπως οι κ. Θεόδωρος Κωλέτης και Βασίλης Πενταφράγκας αναφέρθηκαν στην εμμονή της κυβέρνησης να επικεντρώνεται διαρκώς στο θέμα της τιμής και πως ποτέ δεν ελήφθησαν άλλα ισοδύναμα μέτρα. Επιπλέον, ενώ όλες οι χώρες – κυρίως αυτές που είναι στο Μνημόνιο- υλοποίησαν τα διαρθρωτικά τους μέτρα με ορίζοντα πολλών ετών, η Ελλάδα κατάφερε με τρομακτική πίεση και υλοποίησε τα μέτρα αυτά σε μερικούς μόνο μήνες. Ο κ. Πενταφράγκας ανέφερε ότι προχωράμε με την λογική: τιμές με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, references prices για τα on patent και συμμετοχή που θα μπορούν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

Διαβάστε ακόμη:

Βράβευση για την ΒΙΑΝΕΞ στα «Salus Index 2014»

Δημ. Γιαννακόπουλος: Μας εμπιστεύονται οι Κινέζοι, ήρθε η ώρα να μας εμπιστευτεί και η ελληνική κυβέρνηση

ΠΕΦ: Πλήττει την ελληνική παραγωγή & τη Δημόσια Υγεία η συνταγογράφηση με δραστική ουσία