ΦΑΡΜΑΚO

Ανακάλυψαν φάρμακο που προστατεύει τα υγιή κύτταρα στις ακτινοβολίες

Για τους ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο των ακτινοβολιών, τα νέα από μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Thomas Jefferson είναι ενθαρρυντικά.

Ανακάλυψαν φάρμακο που προστατεύει τα υγιή κύτταρα στις ακτινοβολίες

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα φάρμακο, το οποίο μπορεί να προστατεύσει μόνο τα υγιή κύτταρα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολίες, ενώ αφήνει τα καρκινικά κύτταρα εκτεθειμένα. Με αυτό τον τρόπο η αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυξάνεται κατακόρυφα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ulrich Rodeck και οι συνεργάτες του έκαναν δοκιμές με 5 χημικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στην ακτινοβολία. Σε εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία συγκεκριμένη ουσία με την ονομασία RTA 408 κατάφερε καλύτερα από κάθε άλλη να προστατεύσει τα υγιή κύτταρα από την ακτινοβολία.

Μάλιστα οι επιδόσεις αυτής της δραστικής ουσίας μπορούν να συγκριθούν μόνο με την επίσημη φαρμακευτική αγωγή που είναι εγκεκριμένη από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για αυτόν το σκοπό.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι περιοχές του σώματος που είναι συνήθως πιο επιρρεπείς σε βλάβες από την ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένων του εντέρου και των κυττάρων του αίματος, ήταν πολύ καλά προστατευμένες σε ποντικούς που έλαβαν θεραπεία με 408 RTA.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του προστάτη σε ποντίκια για να εξετάσουν αν το RTA 408 θα παρείχε την ίδια καλή προστασία από την ακτινοβολία και στα καρκινικά κύτταρα εκτός από τα υγιή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν το έκανε. Το εντυπωσιακό είναι πως όταν το RTA 408 χορηγήθηκε μόνο του, χωρίς ακτινοβολία, επιβράδυνε την ανάπτυξη των ανθρώπινων μοσχευμάτων καρκίνου του προστάτη στα ποντίκια! Δηλαδή, όχι μόνο προστάτευσε τα υγιή κύτταρα, αλλά μεγέθυνε τις ανασταλτικές επιδράσεις της ακτινοβολίας στην ανάπτυξη των όγκων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Cancer Therapeutics.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν εμφανίζουμε καρκίνο στην καρδιά

Καρκίνος του μαστού: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Πώς τα καρύδια προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη

Καρκίνος προστάτη: 7 μέτρα πρόληψης που πρέπει να πάρει κάθε άντρας