ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακο για το ουροποιητικό βοηθά στην απώλεια βάρους

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων, με επικεφαλής τον Δρ Ααρών Σάιπες ανακάλυψαν ότι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που χορηγείται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της Υπερλειτουργικής ουροδόχου κύστης, ενισχύει την καύση των θερμίδων στο σώμα.

Φάρμακο για το ουροποιητικό βοηθά στην απώλεια βάρους

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στη σχετική επιστημονική μελέτη, η δραστική ουσία mirabegron δρα ενεργοποιώντας τους β-3 αδρενεργικούς υποδοχείς, που εντοπίζονται τόσο στα καφέ όσο και τα λευκά λιποκύτταρα, όπως και ο ιστός της ουροδόχου κύστης.

Ο μηχανισμός δράσης του φαρμάκου στοχεύει το καφέ λίπος του οργανισμού, το οποίο εν αντιθέσει με το λευκό καίει τις θερμίδες.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Θα πρέπει, όμως, να διευκρινίσουμε αρκετά ζητήματα. Δεν γνωρίζουμε αν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται σε μακροχρόνια βάση. Είτε πρόκειται για δόση των 50 mg καθημερινά που παίρνουν τα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο, είτε στα 200 mg που δοκιμάσαμε στο πλαίσιο της μελέτης. Και εφόσον όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, δεν είναι ηθικό να προτείνουμε τη χρήση του συγκεκριμένου ως αδυνατιστικό μέσο, αν δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του», εξηγούν οι ερευνητές.

Στο πλαίσιο της μελέτης, το mirabegron δοκιμάστηκε σε 15 υγιείς εθελοντές. Οι 12 με ανιχνεύσιμες ποσότητες καφέ λίπους υποβλήθηκαν σε απεικονίσεις για να καταγραφεί η δραστηριότητα του.

Στον πρώτο έλεγχο, οι εθελοντές είχαν πάρει εικονικό σκεύασμα και στον δεύτερο, είχαν πάρει 200 mg mirabegron.

Όπως διαπιστώθηκε, το καφέ λίπος «τραβούσε» περισσότερη γλυκόζη όταν είχε χορηγηθεί το mirabegron, ενώ οι συμμετέχοντες έκαιγαν 203 περισσότερες θερμίδες ανά ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί σε 5 κιλά απώλεια, σε 12 μήνες.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως έχει παρενέργειες, καθώς ο καρδιακός παλμός αυξήθηκε κατά 14 παλμούς ανά λεπτό και η συστολική πίεση αυξήθηκε κατά 11 mm Hg.