ΦΑΡΜΑΚO

Lancet: Το Tamiflu μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο νοσηλείας για γρίπη

Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δείχνει ότι το αντιϊικό φάρμακο Tamiflu μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκής της γρίπης και ανάγκης για εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Lancet: Το Tamiflu μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο νοσηλείας για γρίπη

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τα ευρήματα από όλες τις κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν με το φάρμακο την περίοδο 1997-2001 και στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότεροι από 4.300 ενήλικες, οι μισοί – σχεδόν- εκ των οποίων είχαν πάρει οσελταμιβίρη.

Το Tamiflu βασίζεται στη δραστική ουσία οσελταμιβίρη, σχετικά με την οποία είχε ξεσπάσει σάλος, καθώς η μεγαλύτερη έως τότε μελέτη συμπέραινε ότι δεν αναχαιτίζει τη γρίπη και τις επιπλοκές της περισσότερο απ' όσο ένα κοινό παυσίπονο.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», καταλήγει σε ένα εντελώς αντίθετο συμπέρασμα.

Συγκεκριμένα:

- Μειώνει τη διάρκεια της γρίπης κατά 20%.

- Ελαττώνει κατά 43% τον κίνδυνο επιπλοκής του αναπνευστικού για την οποία απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία.

- Μειώνει κατά 63% τις εισαγωγές στο νοσοκομείο εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου που έχουν παρατηρηθεί και στις προγενέστερες, με τη ναυτία και τον έμετο να αναφέρονται στο 3,7% και στο 4,7% των ασθενών αντιστοίχως.