ΦΑΡΜΑΚO

Ελπίδες για ίαση της χρόνιας ηπατίτιδας C, με ένα νέο θεραπευτικό σχήμα

Βάσιμες ελπίδες στους ασθενείς με ηπατίτιδα C για πλήρη ίαση της νόσου έρχεται να δώσει νέο θεραπευτικό σχήμα, που έλαβε πρόσφατα έγκριση κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά και την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ελπίδες για ίαση της χρόνιας ηπατίτιδας C, με ένα νέο θεραπευτικό σχήμα

Η συνδυαστική θεραπεία (δισκία ομπιτασβίρης/ παριταπρεβίρης/ ριτοναβίρης και δισκία ντασαμπουβίρης), είναι το πρώτο που περιέχει τρεις διακριτούς μηχανισμούς δράσης, οι οποίοι «συνεργάζονται» για να επιτεθούν στον ιό σε τρία διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής του, προκειμένου να αναστείλουν την αναπαραγωγή του. Η έγκριση αφορά χορήγηση, με ή χωρίς ριμπαβιρίνη, σε ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας C γονότυπου 1, συμπεριλαμβανομένων όσων παρουσιάζουν αντιρροπούμενη κίρρωση του ήπατος, συλλοίμωξη με HIV-1, ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών και ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Η έγκριση από τους δύο διεθνείς οργανισμούς βασίστηκε σε ένα ευρύ πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.300 ασθενείς σε 25 χώρες. Βάσει των κλινικών δοκιμών, αποδείχτηκε ότι η συνδυαστική θεραπεία οδήγησε σε ίαση το 95%-100% των ασθενών με ηπατίτιδα C γονότυπου 1 και 2. Επιπλέον, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές φάσης 2, το νέο θεραπευτικό σχήμα οδήγησε σε ίαση το 97% των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος και το 92% των ασθενών με συλλοίμωξη HCV/HIV-1.

Στην Ευρώπη πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι, με επικρατέστερη μορφή τον γονότυπο 1, ενώ στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας C, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι αδιάγνωστη.

Διαβάστε ακόμη:

Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα: Προειδοποιητικά σημάδια και θεραπεία

Κίτρινα μάτια: Τι αποκαλύπτουν για την υγεία σας

Ηπατίτιδα Β: Μια ασθένεια "παραμελημένη" από την Πολιτεία και τους ασθενείς