ΦΑΡΜΑΚO

«Φάρμακο για Όλους» δια χειρός Κουρουμπλή με έμφαση στην ελληνική παραγωγή και καλά αμειβόμενους εργαζομένους

Ολοκληρωμένη πρόταση κύριος όρος της οποίας θα είναι το «Φάρμακο για Όλους» προωθεί ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στο Μάιο.

«Φάρμακο για Όλους» δια χειρός Κουρουμπλή με έμφαση στην ελληνική παραγωγή και καλά αμειβόμενους εργαζομένους

Επίσης στο νομοσχέδιο, θα προβλέπεται η στήριξη της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα συμβάλλοντας στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Στόχος του κ. Κουρουμπλή όπως δήλωσε το Σάββατο κατά την διάρκεια του 7ου Πανελλήνιου Συνέδριου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στο «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη, είναι η νέα αυτή πρόταση να περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τη διεκδίκηση των υποχρεώσεων που οφείλουν να έχουν στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε εκπρόσωποι του λαού και όχι των εταιρειών». Παράλληλα δήλωσε ότι θα προβλέπεται κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα υψηλού κόστους καθώς και η σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ με στόχο τους κλειστούς προϋπολογισμούς και τις μειώσεις στα καινοτόμα φάρμακα. Οι παραπάνω όροι θα συμβάλλουν στην αποφασιστική διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και τη σταδιακή μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα.

Ο κ. Π. Κουρουμπλής κατά την ομιλία του ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για ένα νέο λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα Υγείας, προσπελάσιμο από όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Παράλληλα προχωρούμε άμεσα στη ριζική και οργανωτική επαναθεσμοποίησή του ξεκινώντας από την επείγουσα ιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη πρόληψη».

Την Κυριακή 26 Απριλίου ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όπου και ενημερώθηκε για τα αιτήματά του με κύρια αυτά της υποστελέχωσης και της κατασκευής παιδιατρικού νοσοκομείου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση γραφειοκρατικών συστημάτων που καθυστερούν τις προσλήψεις γιατρών, ζητώντας από τους ιατρικούς συλλόγους να καταθέσουν σχετικές προτάσεις επί του θέματος.

Διαβάστε ακόμη:

Παν. Κουρουμπλής: Επί της ουσίας η ΠΝΠ εξαιρεί τα νοσοκομεία