ΦΑΡΜΑΚO

Καιρός για αλλαγή στο μοντέλο προμηθειών φαρμάκου στα νοσοκομεία

Καιρός για αλλαγή στο μοντέλο προμηθειών φαρμάκου στα νοσοκομεία

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσει από τη Βουλή διάταξη του υπουργείου Υγείας, για την αποδέσμευση 200 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε στον «Real FM», την Πέμπτη 28 Μαΐου, ότι με τον τρόπο αυτό θα εξομαλυνθούν οι πληρωμές προς τους προμηθευτές, οι οποίες είχαν «παγώσει» από τον Σεπτέμβριο του 2014. Αναφέρθηκε δε στη συγκρότηση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, με νέα διοίκηση, η οποία έχει επιφορτιστεί με το έργο να επανεξετάσει το πλαίσιο των διαγωνισμών.

Το προηγούμενο διάστημα, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας διενεργούσε διαγωνισμούς με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή και τη δέσμευση, η προμήθεια του εκάστοτε φαρμάκου να γίνεται από έναν και μόνο προμηθευτή. Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία σημαντικών ελλείψεων και ανεπαρκειών, στα νοσοκομεία της χώρας.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο Υγείας, ώστε να αλλάξει το μοντέλο διαγωνισμών και να αποφεύγονται τέτοιου είδους φαινόμενα. Συγκεκριμένα, προτείνει σύστημα προμηθειών φαρμάκων με τρεις μειοδότες (με κατακύρωση ποσοστιαία 50%, 30%, 20%) και με βάση την πιο συμφέρουσα προσφορά (όχι τη χαμηλότερη τιμή) ανά Υγειονομική Περιφέρεια με ετήσια διάρκεια. Επίσης, προτείνει μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση του νομικού πλαισίου ώστε τουλάχιστον ένα από τα τρία μειοδοτούντα προϊόντα να είναι εγχωρίως παραγόμενο, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή εθνικού συμφέροντος. Παράλληλα, ζητά εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στο σύστημα ποινών (έκπτωση, χρηματικά πρόστιμα, αποβολή από διαγωνισμούς) για τους προμηθευτές που δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

Τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το 50% των αναγκών της νοσοκομειακής περίθαλψης, επιφέροντας και εξοικονόμηση για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Παράγονται σε 27 σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες και εξάγονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –συνολικά σε 85 χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο αποτελεί το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.

Η δυναμική της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου έγκειται στις σημαντικές επενδύσεις, ύψους 800 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία σε έρευνα και υποδομές, εκ των οποίων 30 εκατ. το χρόνο καλύπτουν ερευνητικά προγράμματα, καθώς και στο υψηλής ειδίκευσης επιστημονικό προσωπικό, που απασχολείται στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Μάλιστα, εκτιμάται ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας 2.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία, επιπλέον των 11.000 (άμεσα απασχολούμενοι) και των συνολικά 30.000 σε κλάδους συναφείς με την παραγωγή φαρμάκων.

Πηγή: newsbomb.gr

BEST OF NETWORK

Θρίλερ στην Κρήτη: 33χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα σε βίλα - Τον αναζητούσαν τρεις μέρες

Κρούσματα σήμερα: Σχεδόν τα μισά βρέθηκαν στην Αττική - Ο χάρτης της πανδημίας

Ερντογάν: Τελειώνουν αυτά που ήξερε - Ετσι θα τον «πνίξει» ο Μπάιντεν

Στο νοσοκομείο η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά

Τζο Μπάιντεν, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών»

Κορονοϊός - Μελέτη: Πιο επικίνδυνη από το βήχα η ομιλία σε κλειστό χώρο

Κορονοϊός - «Βόμβα» Τζανάκη: Lockdown για 2 μήνες με νέα έκρηξη - Έως 60.000 τα ενεργά κρούσματα

Ερντογάν: Αποκάλυψη - «βόμβα»! Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» - Πλησιάζει το τέλος του «σουλτάνου»

ΗΠΑ: Δεν παραδίδει τα όπλα ο Τραμπ - Σκέφτεται να ιδρύσει νέο κόμμα

Έλλη Στάη: Έθαψα βαθιά το τραύμα μου για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκα

Survivor Spoiler 20/1: Αυτοί κερδίζουν σήμερα το έπαθλο φαγητού (vid)

Σοκαριστικό βίντεο: Γυμνός άνδρας ρίχνει επιβάτη στις ράγες του μετρό και σκοτώνεται ο ίδιος