ΦΑΡΜΑΚO

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή και φαρμακοποιών με μενού την επάρκεια φαρμάκων, τις παράλληλες εξαγωγές και την ρευστότητα

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή και φαρμακοποιών με μενού την επάρκεια φαρμάκων, τις παράλληλες εξαγωγές και την ρευστότητα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για μια συνάντηση εφ' όλης της ύλης, στην οποία φυσικά θα κυριαρχήσει το ζήτημα της επάρκειας των φαρμάκων, το ευάλωτο αυτό διάστημα με τα capital controls.

Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά καθησυχαστικός για το θέμα της επάρκειας φαρμάκων μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», τονίζοντας ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά φαρμάκων.

«Είμαστε σε τακτική επαφή με την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και εγκρίνονται οι εισαγωγές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς εγκρίσεων για εταιρείες που θέλουν να εισάγουν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες εισαγωγών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να έχουν στοκ 90 ημερών.

Ασφαλείς πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος θα θέσει συγκεκριμένα και το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, καθώς ακόμη και αυτή την δύσκολη περίοδο μεγάλες ποσότητες φαρμάκων εξάγονται ή στοκάρονται με απώτερο σκοπό να εξαχθούν μόλις κοπάσει η κρίση.

Το ζήτημα της ρευστότητας απασχολεί εντονότατα όλους τους κλάδους και ακόμη περισσότερο βέβαια τους φαρμακοποιούς, καθώς ο κλάδος αποτελεί κομβικό σημείο για τους πολίτες και ασθενείς, εξαιτίας του κρίσιμου αγαθού που διακινείται, του φαρμάκου.

Για τον λόγο αυτό, το προεδρείο του ΠΦΣ πίεσε χθες τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, ώστε να μπορέσει να πληρώσει άμεσα το μισό μήνα Μάρτιο που χρωστά (πρόκειται για 75 εκατ. ευρώ) και να πληρώσει επίσης και ένα ποσό από τον Απρίλιο.

Συνάντηση ωστόσο είχαν χθες οι φαρμακοποιοί και με το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα. Αίτημα των φαρμακοποιών είναι η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων επιταγών των φαρμακείων όταν λήξει η επιβολή των capital controls. Αυτό που έγινε γνωστό από την συνάντηση είναι να μην μπορούν να γίνουν απαιτητές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως ότου αρθεί το μέτρο της τραπεζικής αργίας. Είναι γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί δεν έλαβαν κάποια διαβεβαίωση, αλλά από την συζήτηση διεφάνη ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή, να δώσει λύση δηλαδή στο αίτημα του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβεβαίωση Κουρουμπλή για επάρκεια φαρμάκων στην αγορά

Περιορίζονται... προληπτικά οι δίμηνες συνταγές για να διατηρηθούν τα αποθέματα των φαρμακείων

Σειρά πρωτοβουλιών από τους φαρμακοποιούς, για την ομαλή λειτουργία της διακίνησης φαρμάκου

Ο σημαντικός ρόλος της Ειδικής Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την Δημόσια Υγεία

Ταχεία έγκριση συναλλαγών σε πρώτες ύλες και φάρμακα από το εξωτερικό - Διαβεβαίωση της ΤτΕ στον Κουρουμπλή

Συνάντηση με τον υπ. Υγείας ζητούν οι φαρμακοποιοί για την ομαλή διακίνηση των φαρμάκων

Δημοψήφισμα 2015: Η σημασία του Όχι για την υγεία και το πολιτικό αισθητήριο των φαρμακοποιών

Κουρουμπλής – Ακυρώνονται οι πολιτικές που αποδείχθηκαν άκαρπες