ΦΑΡΜΑΚO

ΕΟΦ: Επάρκεια φαρμάκων για 3 μήνες- Υπό επιτήρηση 4 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες

Την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε 25 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα αποφάσισε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατόπιν εισήγησης της διοίκησης του ΕΟΦ, με το σκεπτικό ότι τα φάρμακα αυτά είναι απολύτως αναγκαία για τους ασθενείς και τα οποία έχουν ευρεία ζήτηση, με αφορμή τα capital controls. 

ΕΟΦ: Επάρκεια φαρμάκων για 3 μήνες- Υπό επιτήρηση 4 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για φάρμακα του αναπνευστικού, διαβητολογικά, νευρολογικά και ηπαρίνες τεσσάρων συνολικά πολυεθνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών.

Τούτην την ώρα οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την χώρα και να θωρακίσουμε τον Έλληνα ασθενή, τονίζει στο onMed η αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, προσθέτοντας, ότι ορισμένοι κωδικοί αυτών των τεσσάρων βιομηχανιών, είχαν εμπλακεί και στο παρελθόν με ζητήματα παράλληλων εξαγωγών και στα οποία είχε τεθεί και πάλι απαγορευτικό. Οι 4 αυτές πολυεθνικές, βρίσκονται πλέον υπό επιτήρηση από τον ΕΟΦ και οποίες παρακολουθούνται πολύ στενά.

Αναφορικά με το θέμα της επάρκειας φαρμάκων η κυρία Μακριδάκη τονίζει ότι είμαστε σε καλό δρόμο και παρά την τραπεζική αργία, η αγορά αντέχει τουλάχιστον για ένα τρίμηνο. Υπάρχει ένας προβληματισμός για το θέμα του ΙΦΕΤ και των εισαγωγών που υλοποιεί, συνεχίζει η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, προβληματισμός για το ότι στα φάρμακα που εισάγει ενδεχομένως να έχουμε επάρκεια μέχρι τις 15 Αυγούστου. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι και η Επιτροπή Ειδικών Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος, ενεργεί άμεσα και φυσικά στόχος της κυβέρνησης είναι να ομαλοποιηθεί άμεσα η τραπεζική αγορά, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Πάντως και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και στην ευρεία συνάντηση της Παρασκευής με όλους τους θεσμικούς φορείς φαρμάκου, τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα μαυραγοριτισμού και θα κάνει τα πάντα ώστε οι πολίτες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα. Μάλιστα είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι όσοι δημιουργούν προβλήματα και παίζουν με τα φάρμακα την κρίσιμη αυτή ώρα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Αυστηρή προειδοποίηση Κουρουμπλή με όσους «παίζουν» με την επάρκεια φαρμάκων - Κυρώσεις και κάτι παραπάνω

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή και φαρμακοποιών με μενού την επάρκεια φαρμάκων, τις παράλληλες εξαγωγές και την ρευστότητα

Διαβεβαίωση Κουρουμπλή για επάρκεια φαρμάκων στην αγορά

Περιορίζονται... προληπτικά οι δίμηνες συνταγές για να διατηρηθούν τα αποθέματα των φαρμακείων

Σειρά πρωτοβουλιών από τους φαρμακοποιούς, για την ομαλή λειτουργία της διακίνησης φαρμάκου

Ο σημαντικός ρόλος της Ειδικής Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την Δημόσια Υγεία

Ταχεία έγκριση συναλλαγών σε πρώτες ύλες και φάρμακα από το εξωτερικό - Διαβεβαίωση της ΤτΕ στον Κουρουμπλή