ΦΑΡΜΑΚO

Μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα: Σκεύασμα δημιουργεί νέα δεδομένα και σε ασθενείς με εγκεφαλικές μεταστάσεις

Νέα δεδομένα προκύπτουν για το ceritinib (Zykadia®) σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με εγκεφαλικές μεταστάσεις. 

Μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα: Σκεύασμα δημιουργεί νέα δεδομένα και σε ασθενείς με εγκεφαλικές μεταστάσεις

Να σημειωθεί ότι το ceritinib εγκρίθηκε πρόσφατα από την ΕΕ και αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή που εγκρίνεται για ασθενείς με ALK+ μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, κατόπιν θεραπείας με τον αναστολέα της ALK crizotinib.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του 51ου Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο, ανακοινώθηκαν νέα δεδομένα από δύο μελέτες Φάσης ΙΙ του ceritinib ( Zykadia®) σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα των μελετών με την ονομασία ASCEND-2 και ASCEND-3 ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θετικό στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+), κατόπιν θεραπείας με έναν αναστολέα της ALK, καθώς και σε εκείνους οι οποίοι λαμβάνουν για πρώτη φορά θεραπεία που στοχεύει την ALK. Τα ποσοστά ολικής ανταπόκρισης που παρατηρήθηκαν σε αυτές τις μελέτες ήταν 38,6% και 63,7% αντιστοίχως, βάσει της αξιολόγησης των ερευνητών. Συγκρίσιμα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στους ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν στη μελέτη έχοντας ήδη εγκεφαλικές μεταστάσεις (33% και 58% αντιστοίχως).

Επιπλέον, οι ασθενείς σε θεραπεία με ceritinib επέδειξαν διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης ίση με 9,7 μήνες και 9,3 μήνες αντίστοιχα και διάμεση επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου (PFS) 5,7 μήνες και 11,1 μήνες αντίστοιχα, βάσει της αξιολόγησης των ερευνητών. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (συχνότητα >50%) ήσαν ναυτία, διάρροια και έμετος.

Στις μελέτες ASCEND-2 και ASCEND-3, παρατηρήθηκαν εγκεφαλικές μεταστάσεις στο 71,4% και το 40,3% των ασθενών αντιστοίχως κατά την ένταξή τους. Η ολική ανταπόκριση, η διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης, καθώς και η διάμεση επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου ήταν συγκρίσιμες με εκείνες που αναφέρθηκαν για τον συνολικό πληθυσμό ασθενών σε αυτές τις μελέτες.

«Αυτά τα αποτελέσματα Φάσης ΙΙ είναι πολύ χρήσιμα για την διαχείριση του ALK+ μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, καθώς επιβεβαιώνουν τον ρόλο του ceritinib στους όγκους που είναι ανθεκτικοί στη χημειοθεραπεία και το crizotinib,» δήλωσε ο Δρ. Tony S. K. Mok, Καθηγητής Κλινικής Ογκολογίας στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Επιπλέον, η συγκρίσιμη συστηματική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στους ασθενείς με εγκεφαλικές μεταστάσεις είναι ενθαρρυντική, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν συχνό και δύσκολο στην αντιμετώπιση πληθυσμό ασθενών.»

Κάθε χρόνο, 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται σε όλο τον κόσμο με καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του πνεύμονα είναι ο μη μικροκυτταρικός, που αντιπροσωπεύει το 85-90% όλων των περιστατικών. Από αυτά, το 2-7% άγονται από την αναδιάταξη του γονιδίου ALK, η οποία προκαλεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι ασθενείς με ALK θετική νόσο συχνά είναι νεώτεροι από τον μέσο πάσχοντα με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, και σε πολλές περιπτώσεις ουδέποτε υπήρξαν καπνιστές. Η αναδιάταξη του γονιδίου ALK μπορεί να αναγνωριστεί με ένα μοριακό τεστ του καρκινικού όγκου, ενώ οι ασθενείς αυτοί είναι υποψήφιοι για θεραπεία με έναν στοχευμένο αναστολέα της ALK. Παρά τις σημαντικές θεραπευτικές προόδους για τους πάσχοντες από ALK+ μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, η εξέλιξη της νόσου είναι συχνά αναπόφευκτη και απαιτούνται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Τον Μάιο 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ceritinib για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θετικό στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+), κατόπιν θεραπείας με crizotinib. Η έγκριση του ceritinib παρέχει στους ασθενείς αυτούς μία νέα θεραπευτική επιλογή η οποία στοχεύει ειδικά τον γονότυπο του καρκίνου τους.

Η έγκριση βασίζεται σε δεδομένα από τη μελέτη ASCEND-2, καθώς και την ASCEND-1 που έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν ceritinib, κατόπιν αγωγής με χημειοθεραπεία και ακολούθως με έναν αναστολέα της ALK, παρουσίασαν ένα ποσοστό ολικής ανταπόκρισης της τάξης του 56,4%.

Για το ceritinib

Το ceritinib είναι ένας από του στόματος λαμβανόμενος, εκλεκτικός αναστολέας της κινάσης του αναπλαστικού λεμφώματος (ALK) - ενός γονιδίου το οποίο μπορεί να συντηχθεί με άλλα γονίδια για να δημιουργήσει μία παθολογική «πρωτεΐνη σύντηξης», που προάγει την δημιουργία και ανάπτυξη ορισμένων όγκων σε μορφές καρκίνου όπως ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα. Το ceritinib είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία ενηλίκων πασχόντων από μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θετικό στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+), κατόπιν θεραπείας με crizotinib.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ceritinib είναι εγκεκριμένο για ασθενείς με ALK+ μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Βορείου Αμερικής, της Νοτίου Αμερικής, της Κεντρικής Αμερικής και της Ασίας. Πρόσθετες ρυθμιστικές αξιολογήσεις για το ceritinib βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος του πνεύμονα: Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις

Καρκίνος του πνεύμονα: Το εμβόλιο που παρασκευάστηκε στην Κούβα θα φτάσει και στις ΗΠΑ