ΦΑΡΜΑΚO

Πενταφράγκας: Η ορθολογική χρήση φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,1 δισ ευρώ με 1,2 δισ ευρώ

Στην ανάγκη για αποκατάσταση του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, η οποία όμως, δεν είναι ικανή να οδηγήσει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην ειδική ιστοσελίδα για θέματα υγείας www.healthmag.gr , o Eντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Βασίλης Πενταφράγκας.

Πενταφράγκας: Η ορθολογική χρήση φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,1 δισ ευρώ με 1,2 δισ ευρώ

Η ορθολογική χρήση φαρμάκων, σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξης του 1,1 με 1,2 δισ ευρώ, ή 8% των συνολικών δαπανών της υγείας.

Στο άρθρο του ο κ. Πενταφράγκας, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη άμεσης αλλαγής προτεραιοτήτων στον κλάδο του φαρμάκου, δεδομένης της απειλούμενη πλήρους κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της αποδόμησης της φαρμακευτικής αγοράς.

Ειδικότερα, για το ζήτημα του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Πενταφράγκας τόνισε:

«Η αποκατάσταση του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων αποτελεί συνθήκη αναγκαία, αλλά όχι ικανή να οδηγήσει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Κι αυτό γιατί σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η ετήσια κατανάλωση πιθανόν ξεπερνά τις 55 εκατομμύρια συνταγές, είναι αναγκαίο να δοθεί πρώτα από όλα έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών μέτρων που θα τεκμηριώνουν τη συνταγογράφηση και θα οδηγήσουν σε σωστή χρήση των φαρμάκων». Επιπλέον, ο κ. Πενταφράγκας πρόσθεσε:

«Από τη διεθνή εμπειρία και μελέτες προκύπτει, πως ανάλογες παρεμβάσεις με στόχο την ορθολογική χρήση των φαρμάκων μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονομήσεις ύψους 8% στις συνολικές δαπάνες υγείας. Με αναγωγή στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 1,1 με 1,2 δις. ευρώ».