ΦΑΡΜΑΚO

Τι ώρα πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα για την πίεση για να προλάβετε τον διαβήτη

Η ώρα λήψης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τι ώρα πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα για την πίεση για να προλάβετε τον διαβήτη

Αυτό υποστηρίζει μια νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Ο Δρ Ραμόν Χερμίντα και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Βίγκο, διαπίστωσαν ότι η λήψη των αντιϋπερτασικών φαρμάκων πριν τον βραδινό ύπνο, αντί το πρωί, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ παραπάνω από το μισό.

Στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση συνήθως η αρτηριακή πίεση του αίματος δεν μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως συμβαίνει στα υγιή άτομα. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι αυτό συντελεί στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με πάσχοντες από υπέρταση των οποίων όμως η αρτηριακή πίεση μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν κλινικά δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 2.000 άτομα που έπασχαν από υπέρταση, όχι όμως από διαβήτη.

Με τυχαία επιλογή οι ασθενείς, είτε είχαν πάρει τα φάρμακα το πρωί μόλις ξυπνούσαν, είτε πριν τον βραδινό ύπνο. Κατά τη διάρκεια των έξι ετών που διήρκεσε η έρευνα, 171 άτομα εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι ασθενείς της ομάδας της νυχτερινής λήψης των αντιϋπερτασικών εμφάνισαν σημαντική μείωση της νυχτερινής αρτηριακής πίεσης του αίματος, με μόνο το 22% να μην εμφανίζει σταδιακή μείωση, έναντι 52% αυτών που έπαιρναν τα φάρμακα το πρωί.

Ο κίνδυνος διαβήτη τύπου ΙΙ ήταν μικρότερος στην πρώτη ομάδα, έναντι της δεύτερης, ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν άλλοι συνεισφέροντες παράγοντες.

Ειδικότερα, η πιθανότητα διαβήτη τύπου ΙΙ μειωνόταν κατά 61% για τα άτομα που έπαιρναν αναστολείς του υποδοχέα αγγειοτενσίνης το βράδυ, αντί το πρωί. Για όσους έπαιρναν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης η μείωση έφτανε στο 69%. Τέλος, τα άτομα που έπαιρναν β-αναστολείς είχαν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη κατά 65%, όταν έπαιρναν τα φάρμακα το βράδυ.

Τα προαναφερόμενα αντιϋπερτασικά φάρμακα στοχεύουν στον έλεγχο της αγγειοτενσίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί σύσφιξη των αγγείων και αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Επίσης, η αγγειοτενσίνη μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της έκκρισης της γλυκόζης του αίματος από το ήπαρ και μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Οι δύο αυτές καταστάσεις συντελούν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου ΙΙ.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η μείωση της νυχτερινής αρτηριακής πίεσης μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Έτσι, σκεφτόμαστε ότι ίσως είναι ώρα να αλλάξουμε τις οδηγίες που δίνουμε στους ασθενείς με υπέρταση και να τους συμβουλεύουμε να παίρνουν τα φάρμακα τους το βράδυ πριν κοιμηθούν και όχι το πρωί» εξηγεί ο Δρ Χερμίντα.

Διαβάστε επίσης:
Υπέρταση: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο το junk food
Προκαλούν τα χαλασμένα δόντια υπέρταση; Τι λένε οι επιστήμονες
Γιατί οι υπερτασικοί δεν πρέπει να πίνουν καφέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ