ΦΑΡΜΑΚO

Εγκρίθηκε επίθεμα καπσαϊσίνης για τον νευροπαθητικό πόνο στον διαβήτη

Ο νευροπαθητικός πόνος στον Διαβήτη είναι μια βασανιστική κατάσταση, που βιώνουν αρκετά άτομα.

Εγκρίθηκε επίθεμα καπσαϊσίνης για τον νευροπαθητικό πόνο στον διαβήτη

Πρόκειται για πόνο στα κάτω άκρα, που εμφανίζεται κυρίως την νύχτα, την ώρα που πέφτουν για ύπνο. Ο πόνος είναι από ήπιος έως βασανιστικός, τόσο που τα άτομα αυτά δεν μπορούν να κοιμηθούν, με αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής τους να μειώνεται δραματικά. Ανακούφιση νιώθουν μόνο όταν σηκωθούν από το κρεβάτι και περπατήσουν αρκετή ώρα.

Η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της διαβητικής νευροπάθειας, που σχετίζεται με την κακή ρύθμιση του σακχάρου. Υπολογίζεται ότι μετά από 10 χρόνια διαβήτη, το 50% των ατόμων θα έχουν κάποιου βαθμού διαβητική νευροπάθεια. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς αναμένεται να βιώσουν τα συμπτώματα που προαναφέραμε.

Η θεραπεία βασίζεται στην πρόληψη, με ρύθμιση του σακχάρου, περιποίηση των ποδιών με ενυδατικές κρέμες ουρίας, κατάλληλα παπούτσια, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και α-λιποϊκό οξύ. Όταν η διαβητική νευροπάθεια εκδηλώνεται με πόνο, χορηγείται φαρμακευτική αγωγή με ουσίες που χρησιμοποιούνται στην επιληψία και την κατάθλιψη, επειδή αυτές έχουν και αναλγητική δράση. Το κόστος είναι οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων που πολλές φορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τους ασθενείς.

Η έρευνα στράφηκε σε ποιο φυσικά προϊόντα και έτσι αρχικά εγκρίθηκε το α-λιποϊκό οξύ στην Γερμανία, για την θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας. Το α- λιποϊκό οξύ είναι μια αντι-οξειδωτική ουσία που υπάρχει στο σώμα και μπορεί να προσληφθεί από την τροφή. Η χορήγηση του α-λιποϊκού οξέος σε μορφή δισκίου φάνηκε ότι μπορεί να βοηθήσει περισσότερο.

Στο Ευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο στη Στοκχόλμη ανακοινώθηκε ότι εγκρίνεται μια ακόμη φυσική ουσία, για την θεραπεία του πόνου στην διαβητική νευροπάθεια, την Καπσαϊσίνη. Η Καπσαϊσίνη βρίσκεται στην καυτερή πιπεριά και φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία του πόνου, στον Διαβήτη. Η Καπσαϊσίνη είχε πάρει έγκριση και χρησιμοποιείται από παλαιότερα για τον νευροπαθητικό πόνο άλλων αιτιών πλην του Διαβήτη. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν ερπητική νευροπάθεια και η νευροπάθεια του AIDS, με καλά αποτελέσματα.

Η έγκριση της Καπσαϊσίνης στον νευροπαθητικό πόνο στον Διαβήτη, βασίστηκε σε μια μελέτη, κατά την οποία αποδείχτηκε η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της. Σε αυτή τη μελέτη χορηγήθηκε η Καπσαϊσίνη σε μορφή αυτοκόλλητου επιθέματος σε συγκέντρωση 8%. Τα επιθέματα τοποθετούνταν στις επώδυνες περιοχές για 30 λεπτά περίπου. Η θεραπεία αυτή συνεχίστηκε για 12 εβδομάδες και κατά την διάρκεια της γινόταν εκτίμηση του πόνου με ειδικά ερωτηματολόγια.

Ως αποτέλεσμα προέκυψε ότι μετά την δεύτερη εβδομάδα η ομάδα που έλαβε Καπσαϊσίνη είχε σημαντική μείωση του πόνου, της τάξης του 30% και βελτιώθηκε αρκετά η ποιότητα του ύπνου. Η τοποθέτηση του επιθέματος διατήρησε τα οφέλη μέχρι την δωδέκατη εβδομάδα, που έληξε η μελέτη.

Το επίθεμα δίνει την αίσθηση του καύσους χωρίς να εμφανίζονται σημαντικές παρενέργειες. Παρόλα αυτά το 40% των ατόμων ανάφεραν τοπικές αντιδράσεις λόγω της Καπσαϊσίνης και από την εφαρμογή του αυτοκόλλητου. Η ικανοποίηση όμως των ασθενών ήταν μεγάλη, παρόλο των ενοχλήσεων αυτών. Προτείνεται να γίνεται επάλειψη με κρέμες λιδοκαϊνης για των μετριασμό των συμπτωμάτων.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος,
www.smarthealth.gr, www.rigopoulosdimitrios.gr

Διαβάστε επίσης:

Πεσμένη διάθεση; Οι τροφές που σε τονώσουν

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πώς θα σώσετε τα χέρια σας στο γραφείο