ΦΑΡΜΑΚO

Καινοτόμα γονιδιακή θεραπεία για τη διαβητική νευροπάθεια

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές του Διαβήτη. Υπολογίζεται ότι μετά από 10 χρόνια διάρκεια Διαβήτη το 50% των ασθενών έχουν κάποιου βαθμού διαβητική νευροπάθεια.

Καινοτόμα γονιδιακή θεραπεία για τη διαβητική νευροπάθεια

Τα συμπτώματα που αναπτύσσονται περιλαμβάνουν απώλεια της αισθητικότητα των κάτω άκρων και σε πολλούς πόνος, ιδιαίτερα το βράδυ την ώρα του ύπνου.

Η θεραπεία που ακολουθείται προς το παρόν δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται οι φαρμακευτικές ουσίες πρεγκαμπαλίνη και γκαμπαπετίνη, οι οποίες όμως εμφανίζουν επιπλοκές. Ως επικουρική θεραπεία συνηθίζεται και η χορήγηση α-λιποϊκού οξέος.

Η ανεπαρκής αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και της λειτουργικότητας των νέυρων, οδήγησε τους ερευνητές να αναπτύξουν μια καινοτόμο θεραπεία που εντάσσεται στην τεχνική της γονιδιακής θεραπείας.

Η θεραπεία αυτή ανακοινώθηκε στο American Neurological Association (ANA) 2015 Annual Meeting και άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε στην διαβητική νευροπάθεια.

Ο Ηπατοκυτταρικός Αυξητικός Παράγοντας (HGF) είναι μια ουσία που συμμετέχει στην ανάπλαση των νευρικών ινών, αυξάνοντας την επάρκεια και την λειτουργικότητα των νεύρων. Για να δράσει αυτός ο παράγοντας θα πρέπει να μεταφέρει την δράση του στον πυρήνα των νευρικών κυττάρων και αν ενεργοποιήσει συγκεκριμένα γονίδια.

Η γονιδιακή θεραπεία είναι μια τεχνική που στοχεύει στον παραπάνω μηχανισμό. Η μεταφορά ενός παράγοντα στο πυρήνα του κυττάρου, γίνεται με ενσωμάτωση του παράγοντα σε γονιδιακό υλικό ενός ιού. Ο ιός εισβάλλει στον πυρήνα του κυττάρου, ενσωματώνοντας τον παράγοντα στο γεννητικό υλικό του κυττάρου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αλλάξει η ως τότε λειτουργία του κυττάρου.

Στη θεραπεία που προτάθηκε για την διαβητική νευροπάθεια υπάρχει ακόμα μια καινοτομία. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την χρήση γεννητικού υλικού από ιό, αλλά με ένα τεχνητό υλικό που λέγεται πλασμίδιοVM202. Το πλασμίδιο αυτό ενσωματώνεται με το HGF, το οποίο και μεταφέρει στο DNA των νευρικών κυττάρων.

Στη μελέτη που διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της θεραπείας φάνηκε ότι τα άτομα που υπέφεραν από πόνο και απώλεια της αισθητικότητας στα κάτω άκρα, είχαν ικανοποιητική μείωση των συμπτωμάτων στους τρείς πρώτους μήνες, μετά τη θεραπεία και το αποτέλεσμα διατηρήθηκε μέχρι τους 9 μήνες που διήρκησε η μελέτη.

Η θεραπεία περιλάμβανε ενδομυϊκέςενέσεις του HFG+VM202, σε κάθε πόδι. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Annals of Clinicaland Translational Neurology.

Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος-Διαβητολόγος
www.rigopoulosdimitrios.gr, www.smarthealth.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που ρίχνουν φυσικά το ζάχαρο

Κόκκινο κρέας – λευκό κρέας: Ποια είδη ανήκουν σε κάθε κατηγορία