ΦΑΡΜΑΚO

Εγκρίθηκε φάρμακο που συρρικνώνει τα ινομυώματα

Ένα χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα μπορεί να εξαλείφει την ανάγκη για αφαίρεση της μήτρας σε γυναίκες οι οποίες πάσχουν από ινομυώματα.

Εγκρίθηκε φάρμακο που συρρικνώνει τα ινομυώματα

Το φάρμακο συρρικνώνει τα ινομυώματα και είναι εγκεκριμένο εδώ και τρία χρόνια για χρήση πριν από την χειρουργική αφαίρεσή τους, αλλά προσφάτως έλαβε επέκταση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να χορηγείται μακροχρόνια (έως τρεις μήνες) σε γυναίκες με μέτρια προς σοβαρά συμπτώματα εξαιτίας τους.

Ο κύκλος των τριών μηνών μπορεί να επαναληφθεί έπειτα από λίγο καιρό.

Βρετανοί γυναικολόγοι εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες να αποφύγουν την υστερεκτομή, δηλαδή την χειρουργική αφαίρεση της μήτρας τους.

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας και κατά κανόνα πρωτοπαρουσιάζονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Υπολογίζεται ότι εμφανίζονται σε τέσσερις στις δέκα γυναίκες, με συνηθέστερη ηλικία πρώτης εμφάνισης τα 30-50 έτη.

Το νέο φάρμακο περιέχει τη δραστική ουσία ulipristal acetate (η εμπορική του ονομασία είναι Esmya) και, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έγκρισή του χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή σε επιλεγμένες ασθενείς.

«Η έγκρισή του για μακροχρόνια χορήγηση δίνει μία εναλλακτική λύση στις γυναίκες που χρειάζονται υστερεκτομή, διότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι μπορεί να συρρικνώσει τα ινομυώματά τους και να μειώσει την αιμορραγία», δήλωσε ο δρ Μάρτιν Πάουελ, γυναικολόγος εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των ινομυωμάτων στο Nottingham Treatment Centre.

Σημειώνεται ότι το ίδιο φάρμακο, αλλά με διαφορετική εμπορική ονομασία και σε διαφορετική περιεκτικότητα, χορηγείται και ως επείγουσα αντισύλληψη.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει ο δρόμος για την παρασκευή νέων, αποτελεσματικότερων αναλγητικών φαρμάκων