ΦΑΡΜΑΚO

Δυναμικές εξαγωγές του ελληνικού φαρμάκου στην αγορά της Γαλλίας

Ζωηρά κινείται ο κλάδος φαρμάκων στην Γαλλία, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση πάνω από 7%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την μεγάλη δυναμική που έχει το ελληνικό φάρμακο και μάλιστα σε μια πολύ σημαντική αγορά. Άλλωστε, η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές ήταν αυτές που βοήθησαν ιδιαίτερα το κρίσιμο μνημονιακό διάστημα τις ελληνικές βιομηχανίες να σηκώσουν κεφάλι, ένα διάστημα στο οποίο κυριάρχησαν οι μειώσεις τιμών και τα εξοντωτικά μέτρα κατά της φαρμακοβιομηχανίας. 

Δυναμικές εξαγωγές του ελληνικού φαρμάκου στην αγορά της Γαλλίας

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές για το πρώτο εννεάμηνο του 2015, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έφθασαν τα 515 εκατ. €, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 7,3% σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2014 (480 εκατ. €).

Από την άλλη πλευρά, οι γαλλικές εξαγωγές στην Ελλάδα ευρέθησαν στα 1.458 εκατ. €, μειωμένες κατά 9,3% σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2014 (1.607 εκατ. €). Κατά συνέπεια, το εμπορικό έλλειμμα που διαμορφώθηκε στα 943 εκατ. € ήταν μειωμένο, σημειώνοντας βελτίωση για τη χώρα μας κατά 16,3% έναντι της ιδίας περιόδου του προηγουμένου έτους, οπότε και είχε διαμορφωθεί στα 1.127 εκατ. €.

Το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές για την Ελλάδα για το πρώτο εννεάμηνο του 2015 ανήλθε στο 35,3%, αυξημένο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014 που έφθανε το 30%.

Από τις ελληνικές εξαγωγές, τα προϊόντα αλουμινίου έρχονται πρώτα με 67,3 εκατ. €, έπονται οι πλαστικές ύλες με 47,3 εκατ. € και ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα με 45 εκατ. €.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΕΦ: Οι «θεσμοί» εξοντώνουν το φθηνό ελληνικό φάρμακο

Η Γ.Γ. Βιομηχανίας παραγγέλνει μελέτη για τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας