ΦΑΡΜΑΚO

Την ερχόμενη Παρασκευή η θετική λίστα φαρμάκων & την Δευτέρα νέες τιμές στα φαρμακεία

Την ερχόμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου κατά πάσα πιθανότατα, θα εκδοθεί η θετική λίστα, ο κατάλογος δηλαδή με τον οποίο θα αποζημιώνονται τα φάρμακα από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Την ερχόμενη Παρασκευή η θετική λίστα φαρμάκων & την Δευτέρα νέες τιμές στα φαρμακεία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο εν λόγω θετικός κατάλογος έχει σημειώσει καθυστέρηση στην έκδοσή του, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχουν ορισμένες ενστάσεις και παρατηρήσεις από εταιρείες, που αφορούν σε αιτήματα περιορισμών που αντιμετωπίζουν σκευάσματά τους σχετικά με συνδυασμούς προιόντων. Πρόκειται για ενστάσεις τόσο από ελληνικές όσο και από πολυεθνικές εταιρείες.

Στην θετική λίστα αναμένεται να συμπεριληφθούν και 21 δραστικές ουσίες, όπως καινοτόμες θεραπείες, ινσουλίνες, βιολογικοί παράγοντες και γενικότερα νέες δραστικές που αναμένει η αγορά, κυρίως όμως οι ασθενείς και οι χρονίως πάσχοντες και ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, θα ισχύσει τελικά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο είχε αρχικά αναγγελθεί για τις 5 Φεβρουαρίου. Οι τιμές των περισσότερων φαρμάκων θα είναι μειωμένες και ελάχιστα μόνο θα έχουν τιμές ελαφρώς αυξημένες –που στην ουσία θα πρόκειται για διορθώσεις.

Από την Δευτέρα λοιπόν, ορισμένα φάρμακα όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, για πρώτη φορά θα έχουν αύξηση στον συντελεστή ΦΠΑ και θα πωλούνται πλέον με 13% αντί για το σύνηθες 6% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών, υπάγονται σκιαγραφικά φάρμακα, παράγωγα αίματος και άλλα. Εξαιρέθηκαν τελικά από τον αυξημένο συντελεστή οι ηπαρίνες, οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή όπως και όλα τα φάρμακα στο 6%

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Επιτροπής Θετικού Καταλόγου

Διαβάστε ακόμη:

Στις 15 Φεβρουαρίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων - Καθυστερεί η θετική λίστα

Ψευδεπίγραφα φάρμακα: Τι αλλαγές φέρνει σε όλη την Ευρώπη η νέα Οδηγία