ΦΑΡΜΑΚO

Ρευματοπαθείς: Τέλος από 4 Μαΐου τα φάρμακα από το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας

Ρευματοπαθείς: Τέλος από 4 Μαΐου τα φάρμακα από το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας

Επιστολή προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με την οποία ζητά να ανακληθεί η απόφαση σχετικά με την παύση χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων από το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας, απέστειλε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), έχοντας ως γνώμονα ότι το θέμα αυτό, δημιουργεί εμπόδιο στην πρόσβαση των ασθενών με ρευματολογικά/δερματολογικά νοσήματα στην θεραπεία τους αλλά και σημαντικό ζήτημα ανισότητας.

Συγκεκριμένα ασθενείς του Συλλόγου μας, πως αναφέρεται στην επιστολή, με έκπληξη πληροφορήθηκαν από ανακοίνωση που έχει τοιχοκολληθεί στο ανωτέρω φαρμακείο του Οργανισμού ότι: «Από 4 Μαΐου 2016 παύει η διάθεση των φαρμάκων HUMIRA, ENBREL, STELARA από το φαρμακείο μας ενώ εξακολουθεί από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΑ-ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ», αναφέρεται στην επιστολή και συνεχίζεται:

«Να σας ενημερώσουμε ότι τα ανωτέρω φάρμακα αποτελούν επιλογές πρώτης γραμμής για την θεραπεία σοβαρών αυτοάνοσων νοσημάτων όπως: Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Ψωριασική Αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σποδυλοαρθίτιδα, Ψωρίαση αλλά και άλλων.

Αναγνωρίζοντας την άοκνη προσπάθεια των εργαζομένων τόσο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ από την απαρχή της ίδρυσής τους, όσο και στην Διοίκηση του Οργανισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και δεδομένων ότι:

1. Τα νοσήματα αυτά είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως έχουν αρνητική επίπτωση στην κινητικότητα των ασθενών και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.

2. Την ύπαρξη αριθμού νοσοκομείων τα οποία αποτελούν σημαντικότατα ρευματολογικά/δερματολογικά κέντρα όπως πχ το «ΛΑΙΚΟ», ο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», το «ΣΥΓΓΡΟΣ» και άλλα, πλησίον του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας

3. Για τους ασθενείς που λαμβάνουν τα τρία αυτά φάρμακα, των οποίων η διάθεση παύει από 4 Μαΐου στο εν λόγω φαρμακείο, θα παραμείνουν μόλις τρία σημεία διάθεσης για την εξυπηρέτηση όλου του λεκανοπεδίου με ότι αρνητική επίπτωση αυτό έχει στην πρόσβαση τους (πχ συνωστισμός)

4. Την γεωγραφική κατανομή των 3 σημείων διάθεσης/φαρμακείων ΕΟΠΥΥ που απομένουν αλλά και την ταυτόχρονη μη ύπαρξη σημείου διάθεσης/ φαρμακείου ΕΟΠΥΥ στα βόρεια διαμερίσματα της Αθήνας, που θα αναγκάζει τους ασθενείς να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για την λήψη των φαρμάκων τους με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό έχει (αύξηση ταλαιπωρίας ασφαλισμένων αλλά και των δαπανών/χρόνου μετακίνησης)

5. Την προκαλούμενη επιβάρυνση στα εναπομείναντα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ/σημεία διάθεσης και της δυσλειτουργίας που θα προκληθεί

Η ΕΛΕΑΝΑ παρακαλεί θερμά την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για τις άμεσες ενέργειες όσον αφορά την ανάκληση της ανωτέρω απόφασης η οποία θα δημιουργήσει ασθενείς/ασφαλισμένους δύο «ταχυτήτων» και θα προκαλέσει την, με πολλαπλό τρόπο, επιβάρυνση αυτών στον ήδη περίπλοκο «χάρτη» της πρόσβασης στις Υπηρεσίες Υγείας.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο φάρμακο για «δύσκολες» περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Πόνος στις αρθρώσεις; Μάθετε ποιες τροφές είναι απαραίτητες για την υγεία των αρθρώσεων

Η διατροφή που προστατεύει από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αιματολογικό τεστ εντοπίζει τη νόσο έως και 16 χρόνια προτού εκδηλωθούν τα συμπτώματα

BEST OF NETWORK

Δημήτρης Λιγνάδης: Αυτό το υπόμνημα κατέθεσε στην ανακρίτρια - Τι λέει για την παιδεραστία

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι θα συμβεί το Πάσχα - Οι προβλέψεις των ειδικών

Τούρκοι πιλότοι: «Ουρλιαχτά» μέσα στο κοκ πιτ - Να ποιοι ρίχνουν θερμοβολίδες για να ξεφύγουν

Παναγιώτα Βλαντή: Με παρενόχλησε σεξουαλικά ο ηθοποιός που κατήγγειλαν Μπότση και Λάμπρη

Lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση στην Αττική – Κρίσιμη συνεδρίαση με Τσιόδρα - «Ασφυξία» στις ΜΕΘ

Αιγάλεω: Ο youtuber κατέγραφε με κάμερα το τροχαίο - Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Καταγγελία – Σοκ: Ηθοποιός πήγε δύο φορές στα επείγοντα από χτυπήματα του Πέτρου Φιλιππίδη

Survivor spoiler - «Βόμβα»: Nέα οικειοθελής αποχώρηση από το reality;

Καιρός: Έρχεται κρύο τον Μάρτιο - Τα σενάρια από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία - Εμφανίστηκε νέα μετάλλαξη στη Νέα Υόρκη

Αγγελική Ηλιάδη: Σοκάρει η εξομολόγησή της - «Με έριξε στο κρεβάτι και του έγδαρα το πρόσωπο»

Survivor: Η γκάφα του Σάκη Κατσούλη που κάνει το γύρο του διαδικτύου (video)