ΦΑΡΜΑΚO

Έκκληση SOS από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να μειωθεί η τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

Την ανάγκη οι δύο φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν το εμβόλιο PCV κατά του πνευμονιόκοκκου, Pfizer και GSK να μειώσουν την τιμή του, απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

 

Έκκληση SOS από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να μειωθεί η τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

Ήδη εδώ και έξι χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) όπως αναφέρουν, προσπαθούν να διαπραγματευτούν χαμηλότερη τιμή για το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, προκειμένου η διεθνής ιατρική οργάνωση να είναι σε θέση να προστατεύσει τα παιδιά που πλήττονται από την πνευμονία στη διάρκεια διαφόρων κρίσεων.

Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΓΧΣ, και οι δύο φαρμακοβιομηχανίες έχουν αρνηθεί να μειώσουν την τιμή, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα λύση για τους πληθυσμούς που ζουν σε κρίση.

"Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε εξαιρετικά ευάλωτα παιδιά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα εμβόλια στη χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή, καθώς αυτή η τιμή είναι διαθέσιμη μόνο στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου μέσω της “Συμμαχίας Gavi”. Ένα, ακόμη, εμβόλιο που χορηγείται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια αυτών των εμβολιασμών στην Ελλάδα και προστατεύει τα παιδιά από έξι ασθένειες, είναι επίσης ιδιαιτέρως ακριβό, με κόστος περίπου 65 ευρώ ανά δόση" αναφέρει η ανακοίνωση χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι ΓΧΣ έχουν εμβολιάσει πάνω από 5.000 παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως 15 ετών, σε διάφορους καταυλισμούς και τόπους διαμονής προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Η θωράκιση αφορά σε δέκα ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της πνευμονίας, η οποία παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς κρίσης.

Τον περασμένο Μάιο η οργάνωση παρέδωσε τις υπογραφές περισσότερων από 416.000 ανθρώπων από 170 χώρες, οι οποίοι υπέγραψαν έκκληση, ζητώντας από την Pfizer και την GSK να μειώσουν την τιμή του εμβολίου κατά της πνευμονίας στα 5 δολάρια ανά παιδί (και για τις τρεις δόσεις) σε περιπτώσεις πληθυσμών που πλήττονται από κρίσεις, αλλά και για όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες.