ΦΑΡΜΑΚO

Σημαντικές πληροφορίες από τον ΕΟΦ για αντιψυχωσικό παράγοντα

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) υπενθυμίζει μερικές σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που περιέχουν quetiapine, σημειώνοντας, ότι ο έλεγχος των ασθενών που λαμβάνουν την δραστική αυτή (άμεσης ή βραδείας αποδέσμευσης) για τις μεταβολικές τους παραμέτρους είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Σημαντικές πληροφορίες από τον ΕΟΦ για αντιψυχωσικό παράγοντα

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ:

- Η θεραπεία με quetiapine έχει συσχετιστεί με υπνηλία
- Σε κλινικές μελέτες η quetiapine συσχετίσθηκε με αυξημένη επίπτωση εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με το placebo
- Η Περίληψη Χαρακτηριστικών του κάθε Προϊόντος είναι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης κατά την συνταγογογράφηση

Σωματικό βάρος

Σε ασθενείς που έχουν λάβει quetiapine έχει αναφερθεί αύξηση σωματικού βάρους. Συνεπώς, οι ασθενείς που λαμβάνουν quetiapine θα πρέπει να παρακολουθούνται ως προς την μεταβολή του σωματικού τους βάρους, όπως ενδείκνυται κλινικά και σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τα αντιψυχωσικά.

Υπεργλυκαιμία

Σε ασθενείς που έχουν λάβει quetiapine, έχει αναφερθεί υπεργλυκαιμία και/ή ανάπτυξη ή επιδείνωση του διαβήτη, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέεται με κετοξέωση ή κώμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων θανατηφόρων περιπτώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί προηγούμενη αύξηση του σωματικού βάρους, που μπορεί να αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα. Συνιστάται κατάλληλη κλινική παρακολούθηση σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τα αντιψυχωσικά. Οι ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία με οποιοδήποτε αντιψυχωσικό παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης και της quetiapine, θα πρέπει να παρακολουθούνται για σημεία και συμπτώματα υπεργλυκαιμίας (όπως πολυδιψία, πολυουρία, πολυφαγία και αδυναμία) και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή με παράγοντες κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά για το ενδεχόμενο μη αποτελεσματικού ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης αίματος. Το σωματικό βάρος των ασθενών αυτών θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά.

Λιπίδια

Σε κλινικές μελέτες με quetiapine παρατηρήθηκε αύξηση των τριγλυκεριδίων, της LDL και της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL χοληστερόλης. Οι μεταβολές των λιπιδίων πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ενδείκνυται κλινικά.

Μεταβολικός κίνδυνος

Με δεδομένες τις προαναφερθείσες μεταβολές στο βάρος, τη γλυκόζη αίματος και τα λιπίδια, ενδέχεται να υπάρξει επιδείνωση στο μεταβολικό προφίλ ασθενών, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως ενδείκνυται κλινικά.

Υπνηλία

Η θεραπεία με quetiapine συσχετίστηκε με υπνηλία και σχετικά συμπτώματα, όπως καταστολή. Σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία των ασθενών με διπολική κατάθλιψη η έναρξη ήταν συνήθως μέσα στις 3 πρώτες ημέρες θεραπείας και ήταν κυρίως ήπιας έως μέτριας έντασης. Ασθενείς με διπολική διαταραχή που βιώνουν έντονη υπνηλία μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή επικοινωνία για τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την έναρξη της υπνηλίας ή μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα και μπορεί να εξεταστεί η διακοπή της θεραπείας

Εξωπυραμιδικά συμπτώματα

Σε κλινικές μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο η quetiapine συσχετίστηκε με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης εξωπυραμιδικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς που έλαβαν αγωγή για μείζονα αντικαταθλιπτικά επεισόδια σε διπολική διαταραχή.


Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΦ: Επικίνδυνα σκευάσματα για αδυνάτισμα και ενίσχυση της στυτικής λειτουργίας στο διαδίκτυο