ΦΑΡΜΑΚO

Μηνιγγίτιδα Β: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η παρότρυνση της μελέτης στο Lancet

Τα πρώτα δεδομένα κλινικής πράξης που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της οροομάδας Β της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, παρέχει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet», στις 27 Οκτωβρίου. Μάλιστα τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου, πρέπει να δρουν καθησυχαστικά για τις Υγειονομικές Αρχές που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό τους πρόγραμμα, τονίζει η μελέτη.

Μηνιγγίτιδα Β: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η παρότρυνση της μελέτης στο Lancet

Με αφορμή την υπόθεση του 5χρονου κοριτσιού, το οποίο χρειάζεται πλαστική αποκατάσταση στο ποδαράκι του, καθώς νόσησε από μηνιγγίτιδα Β πριν μερικές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί η φτέρνα του, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση κατά πόσο το εμβόλιο θα πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Οι Παιδίατροι τονίζουν πως το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β πρέπει να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα, ενώ επιστήμονες από το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας, έχει αποφανθεί, πως τα περιστατικά στην χώρα μας, είναι λίγα (στην Βρετανία για παράδειγμα είναι τριπλάσια) επομένως, δεν τίθεται θέμα ένταξης και άρα αποζημίωσης του εμβολίου.

Τα κύρια Σημεία της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Lancet έχουν ως εξής:

- H μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet (27/10) παρέχει τα πρώτα δεδομένα κλινικής πράξης που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της οροομάδας Β της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

- Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα, η οποία εισήγαγε το εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο -χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο- εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

- Το ποσοστό χορήγησης του εμβολίου στο πλαίσιο του βρετανικού Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών είναι υψηλό. Πάνω από το 90% από τα τουλάχιστον 600.000 βρέφη ηλικίας 0-1 ετών που ήταν κατάλληλα για εμβολιασμό, έλαβαν δύο δόσεις.

- Τους πρώτους δέκα μήνες εφαρμογής του προγράμματος, τα προκαταρκτικά δεδομένα κατέδειξαν εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου 82,9% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και 94,2% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.

- Τον Ιούνιο του 2016, τα καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου μειώθηκαν κατά 50% στον κατάλληλο για εμβολιασμό πληθυσμό σε σύγκριση με το μέσο αριθμό περιστατικών που καταγράφηκαν συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως από την κατάσταση εμβολιασμού των νηπίων ή την αναμενόμενη κάλυψη του στέλεχος του εμβολίου.

- Ο εθνικός μηχανισμός επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να παρακολουθεί συστηματικά την μακροπρόθεσμη επίπτωση του προγράμματος.

- Το υψηλό ποσοστό χορήγησης αντικατοπτρίζει τη δημόσια ζήτηση και αποδοχή του νέου εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β.

- Τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου, πρέπει να δρουν καθησυχαστικά για τις Υγειονομικές Αρχές που εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο Εθνικό τους πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη:

Μηνιγγίτιδα Β: Κοινωνικό διακύβευμα ο εμβολιασμός ή, αλλιώς, το εμβόλιο που διχάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ