ΦΑΡΜΑΚO

Γιατροί Πατρών: Οι κανόνες συνταγογράφησης δημιουργούν εμπόδια σε ασθενείς & γιατρούς

Εμπόδια σε γιατρούς και ασθενείς, δημιουργούν οι κανόνες συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών.

Γιατροί Πατρών: Οι κανόνες συνταγογράφησης δημιουργούν εμπόδια σε ασθενείς & γιατρούς

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της απόφασης έχει επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία στους ιατρούς και τους ασθενείς, καθώς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ανάγκες συνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων υπερβαίνουν το 20% του στατιστικού μέσου όρου ανά ειδικότητα και ICD-10, γεγονός που καθιστά σχεδόν «απαγορευτική» την αναγραφή ακριβών εξετάσεων (π.χ. απεικονιστικών, ιατρικών πράξεων, αιματολογικών, κλπ), δυσχεραίνοντας το ιατρικό έργο, προσθέτοντας γραφειοκρατία στην αιτιολόγηση της στατιστικής «υπέρβασης», επιφέροντας δυσμενείς επιπτώσεις και ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί ανησυχούν ότι ενδεχομένως κριθούν υπόλογοι για «παραβατική» συμπεριφορά λογιστικού τύπου, με επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων, παρόλη την ορθή επιστημονική τεκμηρίωση της αναγραφής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, ζητά επιτακτικά επανασχεδιασμό των κανόνων συνταγογράφησης με επιστημονική τεκμήρια και με γνώμονα, την αποτελεσματική και ποιοτική παροχή ιατρικών υπηρεσιών, για τον καλό των αασθθενών αλλά και των ίδιων τωνεπιστημόνων.

Εν τω μεταξύ, για το θέμα έντονα αντιδρά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας κ.κ. Ξανθό και Πολάκη, στην οποία επισημαίνεται ότι με τη με την εν λόγω απόφαση διακυβεύεται η υγεία των ασθενών και παρεμποδίζεται το ιατρικό έργο.