ΦΑΡΜΑΚO

Το 10% των ασθενών κόβουν την αγωγή λόγω υψηλής συμμετοχής στα φάρμακα

Η υψηλή συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη αναγκάζει πάνω από το 10% των ασθενών να βάζουν τη συνταγή του γιατρού στο συρτάρι και να σταματούν να λαμβάνουν αγωγή λόγω οικονομικής κρίσης, θέτοντας την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Το 10% των ασθενών κόβουν την αγωγή λόγω υψηλής συμμετοχής στα φάρμακα

Ειδικότερα κατά το «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», μελέτη που εκπονεί κάθε χρόνο το ΕΛΙΚΑΡ, με στόχο την καταγραφή της συχνότητας των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στον ελληνικό πληθυσμό, εξετάστηκαν φέτος 1.864 άνθρωποι.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν, το 13% των ασθενών που βρίσκονται υπό υπολιπιδαιμική αγωγή αναγκάζεται να τροποποιήσει ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή χοληστερόλη, λόγω υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επιπλέον, και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 39% των ασθενών που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή χαρακτηρίζει «πολύ υψηλό» ή «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κίνδυνοι που προκαλούν οι αναγκαστικές εκπτώσεις των ασθενών στα φάρμακά τους, είναι πολύ σοβαροί. Ειδικά όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν ένα νέο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λόγω της συνυπάρχουσας νοσηρότητας.

Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ακόμη και εκείνοι οι ασθενείς που επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα - γεγονός που αποτελεί σημάδι ότι παρά την οικονομική κρίση «αντέχουν» την αμοιβή του ιδιώτη γιατρού – συχνά επιμένουν στην επιλογή γενόσημων (και άρα φθηνότερων) σκευασμάτων με στόχο να μειώσουν την ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα τους.

Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε ακόμη μια πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και της Metron Analysis –την υπογράφουν ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας και ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας κ. Κυριάκος Σουλιώτης.

Ειδικότερα, τέσσερις στους πέντε Έλληνες παραδέχονται ότι ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδα τους για τα απαιτούμενα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα επόμενα δύο χρόνια, με τις νοικοκυρές, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να εκφράζουν τη μεγαλύτερη αγωνία.

Η συμμετοχή των ασφαλισμένων πριν την κρίση δεν ξεπερνούσε το 10% μεσοσταθμικά, ενώ το 2015 άγγιξε το 25,8% και σε κάποιες περιπτώσεις το 32%, γεγονός που σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των εισοδημάτων εξηγεί την αγωνία των ασφαλισμένων.