ΦΑΡΜΑΚO

Μειωμένος κίνδυνος υπογλυκαιμίας σε συνδυασμό βασικής ινσουλίνης μακράς δράσης

Ο σταθερός συνδυασμός IDegLira επέδειξε παρόμοιο γλυκαιμικό έλεγχο με μειωμένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας και ανώτερο προφίλ στο σωματικό βάρος σε σύγκριση με το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας, όπως ανακοινώνει η φαρμακευτική Novo Nordisk.

Μειωμένος κίνδυνος υπογλυκαιμίας σε συνδυασμό βασικής ινσουλίνης μακράς δράσης

Ειδικότερα, η Novo Nordisk ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης φάσης 3b (DUAL VII) για το IDegLira (εμπορική ονομασία Xultophy®).

Το IDegLira είναι ένας σταθερός συνδυασμός μιας βασικής ινσουλίνης μακράς δράσης (ινσουλίνης degludec) και ενός αγωνιστή υποδοχέων GLP-1 (λιραγλουτίδη) χορηγούμενος άπαξ ημερησίως με μία ένεση. Η μελέτη ανοικτής επισήμανσης διερεύνησε την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του IDegLira σε σύγκριση με την ινσουλίνη glargine U100 σε συνδυασμό με ινσουλίνη aspart σε όλα τα κύρια γεύματα, μετά από 26 εβδομάδες αγωγής σε 506 ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη πέτυχε το σκοπό της επιδεικνύοντας ότι η θεραπεία με το σταθερό συνδυασμό IDegLira είναι μη κατώτερη από την ινσουλίνη glargine U100 σε συνδυασμό με ινσουλίνη aspart όσον αφορά τη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Ξεκινώντας από μέση τιμή HbA1c 8,2%, οι δύο ομάδες ασθενών πέτυχαν παρόμοιες τιμές HbA1c, 6,7%, μετά από 26 εβδομάδες θεραπείας. Στο τέλος της μελέτης, οι ασθενείς οι οποίοι έλαβαν σταθερό συνδυασμό IDegLira χρειάστηκαν 40,1 μονάδες ινσουλίνης ενώ οι ασθενείς οι οποίοι έλαβαν ινσουλίνη glargine U100 σε συνδυασμό με ινσουλίνη aspart χρειάστηκαν συνολικά 84,6 μονάδες.

Οι ασθενείς που έλαβαν αγωγή με σταθερό συνδυασμό IDegLira σημείωσαν ανώτερη μείωση 89% στη συχνότητα σοβαρών ή επιβεβαιωμένων συμπτωματικών υπογλυκαιμικών επεισοδίων σε σύγκριση με την ινσουλίνη glargine U100 σε συνδυασμό με ινσουλίνη aspart. Επίσης, ξεκινώντας από μέση τιμή σωματικού βάρους 87,7 κιλά, οι ασθενείς οι οποίοι έλαβαν αγωγή με τον σταθερό συνδυασμό IDegLira σημείωσαν απώλεια σωματικού βάρους 0,9 κιλά ενώ οι ασθενείς οι οποίοι έλαβαν ινσουλίνη glargine U100 σε συνδυασμό με ινσουλίνη aspart σημείωσαν αύξηση 2,6 κιλά, πετυχαίνοντας συνολική διαφορά -3,6 κιλά.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της DUAL VII, τα οποία καταδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει ο σταθερός συνδυασμός IDegLira στους αρρύθμιστους ασθενείς με ινσουλίνη glargine U100, ως εναλλακτική πρόταση στη βελτιστοποίηση της αγωγής με εντατικοποιημένο σχήμα» δήλωσε ο Mads Krogsgaard Thomsen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, Novo Nordisk A/S. «Ο σταθερός συνδυασμός IDegLira επιδεικνύει αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανόμενης της μείωσης στις υπογλυκαιμίες και το σωματικό βάρος, με πολύ μικρότερη δόση ινσουλίνης σε σύγκριση με την ινσουλίνη glargine U100 σε συνδυασμό με ινσουλίνη aspart στο τέλος της μελέτης».

Το προφίλ ασφάλειας του σταθερού συνδυασμού IDegLira στη DUAL VII ήταν γενικά συμβατό με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών με το IDeglira.

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν το πρώτο εξάμηνο του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ