ΦΑΡΜΑΚO

Μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση: Καθαρό δέρμα και γρήγορα αποκτούν οι ασθενείς με τη σεκουκινουμάμπη

Μία νέα ανάλυση, η οποία δείχνει ότι οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση που ακολουθούν αγωγή με σεκουκινουμάμπη επανέκτησαν γρήγορα καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα (Δείκτης Έκτασης και Σοβαρότητας της Ψωρίασης, PASI 90 έως 100) μετά την επανέναρξη της θεραπείας έπειτα από υποτροπή κατά το διάστημα παύσης της θεραπείας, ανακοίνωσε η φαρμακευτική Novartis.

Μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση: Καθαρό δέρμα και γρήγορα αποκτούν οι ασθενείς με τη σεκουκινουμάμπη

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι δεν παρατηρήθηκαν αντισώματα έναντι της σεκουκινουμάμπης κατά τη διάρκεια της επαναχορήγησης. Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο για το 2017 της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) στο Ορλάντο της Φλόριντα, στο οποίο η Novartis παρουσίασε πάνω από 35 επιστημονικές περιλήψεις.

Προηγούμενα δεδομένα έδειξαν ευνοϊκά αποτελέσματα για τη συνεχόμενη θεραπεία με σεκουκινουμάμπη έναντι της διακοπτόμενης, ωστόσο ορισμένες φορές οι ασθενείς κάνουν παύση στη θεραπεία τους. Αυτή η νέα ανάλυση δείχνει ότι εάν οι ασθενείς με ψωρίαση υποτροπιάσουν στο διάστημα παύσης της θεραπείας τους, στην πλειονότητά τους μπορούν να επιτύχουν τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας έπειτα από μόλις 16 εβδομάδες επαναχορήγησης της σεκουκινουμάμπης.

Η ανοσογονικότητα είναι ένα συχνό ζήτημα σε πολλές βιολογικές θεραπείες για την ψωρίαση, οι οποίες χάνουν την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου. Η σεκουκινουμάμπη έχει επιδείξει σχεδόν μηδενική ανοσογονικότητα. Η σεκουκινουμάμπη είναι μια πλήρως ανθρώπινη, στοχευμένη θεραπεία που αναστέλλει συγκεκριμένα την κυτταροκίνη IL-17A και προηγούμενα δεδομένα έχουν δείξει ότι επιτυγχάνει μακροχρόνια διατήρηση του καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος σε έως και 80% των ασθενών.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η συνεχόμενη θεραπεία αποφέρει στους ασθενείς τα βέλτιστα αποτελέσματα», δήλωσε ο Vas Narasimhan, Global Head, Drug Development και Chief Medical Officer της Novartis. «Ωστόσο, εάν, για κάποιον λόγο, η θεραπεία έχει διακοπεί, αυτή η ανάλυση διαβεβαιώνει τους ασθενείς και τους κλινικούς ιατρούς ότι η Σεκουκινουμάμπη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν γρήγορα καθαρό δέρμα και πάλι».

Για τους ασθενείς που πέτυχαν ανταπόκριση PASI 75 έπειτα από ένα έτος θεραπείας με τη σεκουκινουμάμπη (300mg), και στη συνέχεια υποτροπίασαν λόγω διακοπής της θεραπείας (n=136), η ανάλυση δείχνει ότι την 16η Εβδομάδα της επαναχορήγησης της σεκουκινουμάμπης, 94% των ασθενών πέτυχαν και πάλι ανταπόκριση PASI 75, 79% των ασθενών που είχαν προηγουμένως πετύχει ανταπόκριση PASI 90 (n=117) πέτυχαν και πάλι PASI 90, ενώ 67% των ασθενών που είχαν προηγουμένως πετύχει ανταπόκριση PASI 100 (n=67) πέτυχαν και πάλι PASI 1001. Επιπλέον, το προφίλ ασφάλειας ήταν ευνοϊκό και αντίστοιχο με αυτό που καταδείχθηκε στις προηγούμενες μελέτες. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι κανένας ασθενής στην ανάλυση αυτή δεν ανέπτυξε αντισώματα έναντι της σεκουκινουμάμπης.

Η σεκουκινουμάπη είναι ο μόνος αναστολέας της IL-17A που έχει λάβει έγκριση για την ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα και την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ενώ έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από 80.000 ασθενείς στο μετεγκριτικό πλαίσιο παγκοσμίως, σε όλες τις ενδείξεις.

Σχετικά με την Σεκουκινουμάμπη και την ιντερλευκίνη-17Α (IL-17A)

Η σεκουκινουμάμπη είναι μια στοχευμένη θεραπεία που αναστέλλει συγκεκριμένα την κυτταροκίνη IL-17A. Κυκλοφόρησε στην αγορά τον Ιανουάριο του 2015. Η σεκουκινουμάμπη επιτυγχάνει μακροχρόνια διατήρηση καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος στην πλειονότητα των ασθενών, με αποδεδειγμένη διατήρηση του αποτελέσματος, ασφάλεια έως και τέσσερα έτη και εύκολη μηνιαία χορήγηση, με μία φιλική προς τον χρήστη αυτόματη πένα6.

Η σεκουκινουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε περισσότερες από 75 χώρες, μεταξύ των οποίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ιαπωνία, την Ελβετία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στην Ευρώπη, η σεκουκινουμάμπη είναι εγκεκριμένη ως συστηματική θεραπεία πρώτης γραμμής για τη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας σε ενήλικες ασθενείς. Στις ΗΠΑ, η σεκουκινουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες ασθενείς που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία ή φωτοθεραπεία.

Επιπλέον, η σεκουκινουμάμπη είναι ο πρώτος αναστολέας IL-17A που έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 65 χώρες για τη θεραπεία της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας (AS) και της ψωριασικής αρθρίτιδας (PsA), συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Η σεκουκινουμάμπη είναι επίσης εγκεκριμένη για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας και της φλυκταινώδους ψωρίασης στην Ιαπωνία.

Σχετικά με τη μελέτη επαναχορήγησης της σεκουκινουμάμπης1
Πρόκειται για μια μη ελεγχόμενη επέκταση της μελέτης ERASURE (Efficacy of Response and Safety of Two Fixed Secukinumab Regimens in Psoriasis), η οποία συνέκρινε τη σεκουκινουμάμπη με το εικονικό φάρμακο και της μελέτης FIXTURE (Full Year Investigative Examination of Secukinumab vs. Etanercept Using Two Dosing Regimens to Determine Efficacy in Psoriasis) η οποία συνέκρινε την σεκουκινουμάμπη με το εικονικό φάρμακο και την ετανερσέπτη1. 181 ασθενείς που πέτυχαν ανταπόκριση PASI 75 στο τέλος της βασικής μελέτης (Εβδομάδα 52) τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν σεκουκινουμάπη 150mg, σεκουκινουμάπη 300mg ή εικονικό φάρμακο κάθε τέσσερις εβδομάδες έως την Εβδομάδα 1041. Επαναχορηγήθηκε σεκουκινουμάμπη στους ασθενείς του σκέλους του εικονικού φαρμάκου που παρουσίασαν υποτροπή.

Σχετικά με τους βιολογικούς παράγοντες και την ανοσογονικότητα5
Η χρήση βιολογικών θεραπειών για την ψωρίαση έχει συσχετιστεί με την παραγωγή αντισωμάτων κατά των φαρμάκων (ADA), τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η σεκουκινουμάμπη παρουσιάζει σχεδόν μηδενική ανοσογονικότητα, με μόλις 11 από τους 2.842 ασθενείς (0,4%) να εμφανίζουν ADA6.

Σχετικά με την ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει περισσότερα από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως10. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και εμφανίζεται με τη μορφή επηρμένων ερυθρών κηλίδων που καλύπτονται από ένα αργυρόχρωο στρώμα συσσωρευμένων νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Η ψωρίαση δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια επίμονη, χρόνια (μακράς διάρκειας) και ορισμένες φορές επώδυνη νόσος, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις μικρότερες πτυχές της ζωής των ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Ποσοστό έως και 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ή θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα11. Η ψωριασική αρθρίτιδα (PsA) είναι μια πάθηση η οποία προσβάλλει και τις αρθρώσεις, προκαλώντας εξουθενωτικά συμπτώματα όπως άλγος, δυσκαμψία και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων11,12. Επίσης, η ψωρίαση συσχετίζεται και με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη11.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ