ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Η λύση για τη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον είναι τα 11.000 φαρμακεία

ΠΦΣ: Η λύση για τη διανομή φαρμάκων κατ’ οίκον είναι τα 11.000 φαρμακεία

Η λύση στη διάθεση φαρμάκων κατ’ οίκον βρίσκεται στα 11.000 φαρμακεία, όπου οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται και να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και όπου ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τη σωστή χρήση τους, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή τις δηλώσεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες ένθεν κακείθεν για το σοβαρό αυτό ζήτημα που αφορά χρονίως πάσχοντες.

Πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες για το θέμα αυτό, από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, που εξήγγειλε από τα Ιωάννινα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για διανομή φαρμάκων κατ΄οίκον σε καρκινοπαθείς και ΑμΕΑ, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, να απαντά, πως  «Ο καρκίνος δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ τα ΦΥΚ δεν διακινούνται όπως οι ασπιρίνες» και προσθέτοντας πως ήδη «ο ΕΟΠΥΥ, επιχειρεί να εξορθολογίσει αυτή τη διαδικασία από το Δεκέμβριο του 2016».

Με αφορμή λοιπόν τον διάλογο που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για καρκινοπαθείς και ΑμεΑ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει να δηλώσει και να εισφέρει στη συζήτηση τα εξής :

«Oλοι οι λειτουργοί της Υγείας και ιδιαίτερα οι Φαρμακοποιοί που καθημερινά συνδράμουν τους ασθενείς, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της άμεσης εξυπηρέτησης ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων και των αδυνάμων.
Ως είναι κοινά παραδεκτό, η γεωγραφική κατανομή των 11.000 φαρμακείων σε ολόκληρη την Ελλάδα και στις πιο απομεμακρυσμένες περιοχές πληροί όλες τις προϋποθέσεις μαζί με τις υπόλοιπες δομές υγείας, για την εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων και όλων των ασθενών.

Είναι σίγουρο πως οι υποστελεχωμένες κρατικές δομές δεν μπορούν ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο. Είναι εύλογο να δημιουργούνται ουρές και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς όταν εξυπηρετούνται από τα 29 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ολόκληρη την χώρα. Είναι όμως προφανές ότι δεν θα υπήρχε ίχνος ταλαιπωρίας αν εξυπηρετούνταν από τα 11.000 φαρμακεία όπως δεν ταλαιπωρούνται όλοι ασθενείς που προμηθεύονται όλα τα φάρμακα εκτός των αντικαρκινικών.
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι σχεδιάζεται και προαγγέλλεται μια νέα κρατική δομή, όταν το ζητούμενο από όλους είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

Η λύση προφανώς λοιπόν βρίσκεται στα 11.000 φαρμακεία, όπου οι ασθενείς μπορούν να απευθύνονται και να λαμβάνουν τα φάρμακα τους και – το πιο σημαντικό – ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τη σωστή χρήση και απαντάει σε ερωτήματα ή δίνει συμβουλές , ή απαντά σε απορίες των ασθενών.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η πρακτική διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον αντιβαίνει ευθέως τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δη του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991, το οποίο ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.

Έτσι σύμφωνα τόσο με την εθνική νομοθεσία, όσο και το ενωσιακό κεκτημένο το φάρμακο δεν αποτελεί καταναλωτικό προϊόν, αλλά κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ο Π.Φ.Σ. έχει αποδείξει πολλάκις ότι συνδράμει ενεργά στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής με στόχο την προστασία των αδύναμων και ιδιαίτερα των ασθενών σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί ότι ο διάλογος περί του φαρμάκου θα πρέπει να γίνεται με κύριο γνώμονα και έννοια την προστασία της Δημόσιας Υγείας και δεν είναι δυνατόν να μην συμμετέχει ο Φαρμακοποιός που είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για το Φάρμακο».

Διαβάστε ακόμη:

Πολάκης: Τα ΦΥΚ δεν είναι ασπιρίνες - Κανόνες από τον ΕΟΠΥΥ στη μεταφορά κατ’ οίκον φαρμάκων

 ΠΦΣ: Τα νόμιμα φαρμακεία είναι ο μόνος ασφαλής χώρος για διάθεση όλων των φαρμάκων

Όμιλος Εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ: Οι καρκινοπαθείς δεν είναι αριθμοί.... Μεταρρυθμίσεις τώρα

BEST OF NETWORK

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Άνοιγμα καταστημάτων - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πρεμιέρα με προσοχή, SMS και «κόφτη» στις 2 ώρες

Εξοπλιστικά: Και τώρα... νέες φρεγάτες – Όλα τα υποψήφια πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό

Κακλαμανάκης: Νέες αποκαλύψεις - «Δεν έχετε δει ακόμη τίποτα - Θα το πάμε μέχρι τέλους» (vid)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Survivor - Spoiler 18/1: Αυτές είναι οι δύο νέες ομάδες - Δείτε ποιοι «Διάσημοι» πήγαν στους «Μπλε»

Αργίες 2021: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος - Δείτε όλα τα τριήμερα

Χαμός στον «αέρα»: Γάτος επιτέθηκε στη Λίτσα Πατέρα!

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο θράσος από διαρρήκτες – Μπήκαν, έφαγαν, κοιμήθηκαν, έκαναν και μπάνιο (pics)

Δημήτρης Μπέλλος: Η απάντησή του μετά τις αποκαλύψεις του Διονύση για σεξ στο MasterChef

Καιρός: Θαλάσσιος καπνός στο Ναύπλιο - Το φαινόμενο που προκαλεί εντύπωση (pics - vid)