ΦΑΡΜΑΚO

ΦΣΘ: Η Ελλάδα πρώτη σε φαρμακεία στην Ευρώπη - Ανακριβή τα στοιχεία της Eurostat

ΦΣΘ: Η Ελλάδα πρώτη σε φαρμακεία στην Ευρώπη - Ανακριβή τα στοιχεία της Eurostat

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό φαρμακείων στην Ευρώπη (84,06/100.000 κατοίκους) επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), επικαλούμενος στοιχεία της PGEU (Pharmaceutical Group of The European Union-Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών), ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει ως ανακριβή τα στοιχεία της Eurostat, που κατατάσσουν τη χώρα μας στην ένατη θέση ως προς τον αριθμό φαρμακείων ή «φαρμακοποιών πάγκου».

Όπως διευκρινίζει ο ΦΣΘ, τα στοιχεία της Eurostat για το 2015 που δημοσιεύτηκαν χθες σε ιστοσελίδα ιατρικού περιεχομένου και δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τελικά τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη, αλλά βρίσκεται στην 9η θέση του σχετικού πίνακα μετά από χώρες όπως η Φινλανδία και η Γαλλία ως προς τον αριθμό φαρμακείων ή «φαρμακοποιών πάγκου», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, διότι συγκρίνονται ανόμοια πράγματα ως προς τον αριθμό φαρμακείων ανά χώρα. Αυτό, σύμφωνα με τον ΦΣΘ, σημαίνει ότι σε άλλη χώρα προσμετράται ο αριθμός των φαρμακείων και σε άλλη ο αριθμός των φαρμακοποιών που εργάζονται σε βιομηχανία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.

Επιπλέον, ο ΦΣΘ παραπέμπει στα στοιχεία της PGEU, που αφορούν τα υπάρχοντα φαρμακεία σε κάθε χώρα της Ευρώπης για το ίδιο έτος 2015, στο οποίο αναφέρεται και η Eurostat. Από τα στοιχεία της PGEU προκύπτει ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των φαρμακείων ανά 100.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει 84,06 φαρμακεία ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ ως προς τον αριθμό των φαρμακοποιών ανά φαρμακείο βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 1,05 φαρμακοποιούς ανά φαρμακείο (στην τελευταία θέση βρίσκεται η Τουρκία με έναν φαρμακοποιό ανά φαρμακείο και στην πρώτη η Αυστρία με 4,18 φαρμακοποιούς ανά φαρμακείο).

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης, «η δημοσιοποίηση στοιχείων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα δυναμιτίζει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση προσφέροντας "επιχειρήματα" σε όσους οραματίζονται ανεξέλεγκτη ίδρυση φαρμακείων και μάλιστα από μη φαρμακοποιούς. Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο επιβεβαιώνει αυτήν τη θεωρία είναι οι αναφορές στον νέο νόμο περί επιχειρήσεων φαρμακείου και νομίμου εκπροσώπου αντί των ορθών όρων φαρμακείο και φαρμακοποιός που έχουν θεσπιστεί με τις αποφάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων».

BEST OF NETWORK

Δίκη Χρυσής Αυγής - Απόφαση: Στην φυλακή Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης - Ποιοι πήραν αναστολή

Κορονοϊός: Ολοταχώς για πάνω από 1.000 κρούσματα σήμερα - Έρχονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Με διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοινώνονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Πέθανε εθελοντής των δοκιμών εμβολίου της AstraZeneca

Black Friday 2020: Πότε πέφτει φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτός είναι ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Oruc Reis: Η Ελλάδα απαντά με αντιNavtex στην τουρκική Navtex σε Ρόδο και Καστελόριζο

ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού: Πότε θα πληρωθεί - Αναλυτικές ημερομηνίες

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους βγήκαν σε αναστολή - Πώς θα το λάβετε

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Πώς θα πάρετε έως και 80% επιδότηση (2)

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Oruc Reis: Πόλεμος νεύρων από τους Τούρκους - Δείτε που βρίσκεται τώρα