ΦΑΡΜΑΚO

Θεαγένειο: Τι ανακοινώνει για την έλλειψη των δύο αντικαρκινικών φαρμάκων

Θεαγένειο: Τι ανακοινώνει για την έλλειψη των δύο αντικαρκινικών φαρμάκων

Απάντηση σχετικά με τις ελλείψεις σε δύο αντικαρκινικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα και συγκεκριμένα για τα σκευάσματα Etoposide και Vincristine, δίνει η διοίκηση του Θεαγένειου.

Η αδυναμία προμήθειας του φαρμάκου etoposide οφείλεται στην έλλειψή του πανελληνίως από την προμηθεύτρια εταιρεία και όχι στην έλλειψη χρημάτων για την αγορά του, ενώ για το δεύτερο σκεύασμα το Vincristine, δεν παρατηρήθηκε έλλειψή του, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Η απάντηση είναι σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου και προς αποκατάσταση της αλήθειας. όπως σημειώνει η διοίκηση του Θεαγενείου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ειδικότερα τα εξής:

«Η προμήθεια των ανωτέρω σκευασμάτων γινόταν από μία και μοναδική προμηθεύτρια εταιρεία. Από το 2016 όμως η εταιρεία σταμάτησε τη συνεργασία της με τα Δημόσια Νοσοκομεία. Εξαιτίας αυτής της τακτικής, οι ασθενείς του Νοσοκομείου προμηθεύονταν αυτά τα σκευάσματα από εξωτερικά φαρμακεία μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και με μηδενική συμμετοχή.

Τελευταία όμως, από τον Απρίλιο του 2018 παρουσιάστηκε πανελληνίως έλλειψη του σκευάσματος Etoposide pharmachemie από την προμηθεύτρια εταιρεία, η οποία ενημέρωσε όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις τον ΕΟΦ, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε εντολή για έρευνα αγοράς και εισαγωγής του ανωτέρω σκευάσματος στο ΙΦΕΤ.

Το Νοσοκομείο, στην προσπάθειά του να καλύψει της ανάγκες των ασθενών μας απευθύνθηκε σε κοινωνικά φαρμακεία και σε άλλα Νοσοκομεία προς εξεύρεση του φαρμάκου etoposide, το οποίο είναι ένα φθηνό φάρμακο, απαραίτητο όμως σε χημειοθεραπευτικούς συνδυασμούς για την ίαση ορισμένων ογκολογικών νοσημάτων, όπως ο μεταστατικός καρκίνος των όρχεων, ο μακροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα κ.α.

Πράγματι, το Νοσοκομείο μας ήταν από τα πρώτα που προμηθεύτηκε μέσω του ΙΦΕΤ στις 11-05-2018 90 flacon από το σκεύασμα Etoposide Teva, τα οποία όμως δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες όλων των ασθενών. Παράλληλα, δανείστηκε 26 flacon από άλλα Νοσοκομεία, παρά την οριακή επάρκεια και αυτών στο συγκεκριμέν ο φάρμακο , έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν τα σχήματα των χημειοθεραπειών των ασθενών που είχαν ήδη ξεκινήσει θεραπεία και επιπλέον έγινε δωρεά 10 flacon από το «Σύλλογο Φίλων του Θεαγένειου Νοσοκομείου». Προς το παρόν αναμένουμε τη νέα ποσότητα που θα μας προμηθεύσει ο ΙΦΕΤ για την κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών μας.

Η αδυναμία λοιπόν προμήθειας του φαρμάκου etoposide οφείλεται στην έλλειψή του πανελληνίως από την προμηθεύτρια εταιρεία και όχι στην έλλειψη χρημάτων για την αγορά του.

Οσον αφορά το δεύτερο σκεύασμα, το Vincristine, δεν παρατηρήθηκε έλλειψή του, ούτε κάποιο πρόβλημα στην ετοιμασία των χημειοθεραπευτικών σχημάτων που χρησιμοποιείται και στη χορήγηση του στους ασθενείς».