ΦΑΡΜΑΚO

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Πληγή» η παράνομη πώληση προϊόντων μέσω διαδικτύου

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Πληγή» η παράνομη πώληση προϊόντων μέσω διαδικτύου

Τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η παράνομη πώληση φαρμακευτικών σκευασμάτων, συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων προϊόντων φαρμακείου μέσω του διαδικτύου επισημαίνει με νέα ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

«Τα λεγόμενα ηλεκτρονικά φαρμακεία λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αφού δεν διαθέτουν σχετική άδεια, ενώ πωλούν σκευάσματα αμφιβόλου σύστασης και ποιότητας, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία» αναφέρει ο ΦΣΘ και συνεχίζει:

«Τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό αλλά υπάρχουν αρκετά και στην Ελλάδα.

Απ’ αυτά που λειτουργούν στο εξωτερικό, πολλά είναι εκείνα που διακινούν εκτός από τα γνωστά φάρμακα ‘lifestyle’ (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κ.λπ.) και άλλα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες. Επιπλέον, διακινούν ναρκωτικά φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες χωρίς καν να ζητείται ιατρική συνταγή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν, στηρίζει κάθε προσπάθεια που επαναφέρει στην επικαιρότητα το σοβαρό αυτό ζήτημα, προτείνοντας λύσεις και τρόπους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος έφερε το θέμα με ερώτησή του στη Βουλή με αφορμή την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών και ζήτησε να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου διαδικτυακού φαρμακείου.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί την αυστηρή εφαρμογή προς πάσα κατεύθυνση του Νόμου 4512/2018 (άρθρο 258) που ορίζει ότι μόνο τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη φαρμακείο και τον σταυρό του φαρμακείου».

Best of DPG network

Ρωτήστε τον γιατρό