ΦΑΡΜΑΚO

Ατοπική δερματίτιδα: Θετικά αποτελέσματα από θεραπεία φάσης 3

Θετικά αποτελέσματα για εφήβους με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα καταγράφει μελέτη Φάσης 3 με το σκεύασμα Dupilumab. 

Ατοπική δερματίτιδα: Θετικά αποτελέσματα από θεραπεία φάσης 3

Ειδικότερα, λεπτομερή αποτελέσματα από μία πιλοτική μελέτη Φάσης 3 έδειξαν ότι η μονοθεραπεία με Dupilumab βελτίωσε σημαντικά τα σημεία και τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, καθώς και ορισμένους δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής σε έφηβους ασθενείς (12-17 ετών) με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, των οποίων η νόσος δεν ελεγχόταν επαρκώς με υπάρχουσες θεραπείες που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα ή στην περίπτωση που οι συγκεκριμένες θεραπείες δεν ενδείκνυντο. Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο 27ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) στο Παρίσι της Γαλλίας.

Εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική ακάλυπτη ανάγκη για εφήβους με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, των οποίων η νόσος δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί επαρκώς με υπάρχουσες θεραπείες που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα. Δεν υπάρχουν εγκεκριμένες συστηματικές βιολογικές θεραπείες για ασθενείς ηλικίας 12 έως 17 ετών. Το Dupilumab έχει εγκριθεί για χρήση από ενήλικες με μέτρια-έως-σοβαρή ατοπική δερματίτιδα στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη σε εφήβους αποτελούν τη βάση του φακέλου για τις ρυθμιστικές αρχές για ασθενείς 12 έως 17 ετών.

“Οι περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές έχουν ως αποτέλεσμα οι έφηβοι με μη ελεγχόμενη μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα να πρέπει να αντιμετωπίσουν έντονο, συνεχή κνησμό και δερματικές βλάβες,” δήλωσε η Amy S. Paller, M.D., Director of the Northwestern University Skin Disease Research Center και κύρια ερευνήτρια της κλινικής μελέτης. “Τα αποτελέσματα που παρουσιάζουμε σήμερα δείχνουν τις δυνατότητες που επιφυλάσσει το Dupilumab για τους εφήβους όχι μόνο στην κάθαρση του δέρματος και τη μείωση του κνησμού, αλλά και στη βελτίωση ορισμένων παραμέτρων της ποιότητας ζωής σε εφήβους οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυτά τα αβάσταχτα συμπτώματα.”

Κνησμός

Το 49% των ασθενών που έλαβαν Dupilumab κάθε δεύτερη εβδομάδα και το 39% των ασθενών που έλαβαν Dupilumab κάθε τέταρτη εβδομάδα πέτυχαν βελτίωση τουλάχιστον 3 βαθμών με βάση την αριθμητική κλίμακα μέτρησης του μέγιστου κνησμού (peak pruritus numerical rating scale/pp-NRS) σε σύγκριση με το 9% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (p μικρότερο από 0.001). Κατά την έναρξη της κλινικής μελέτης, οι ασθενείς ανέφεραν μέση βαθμολογία κνησμού 7,6 με βάση τη 10-βάθμια κλίμακα pp-NRS.

Σχετικά με την Μέτρια-έως-Σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, μία μορφή εκζέματος, αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο με συμπτώματα που συχνά παρουσιάζονται ως εξάνθημα στην επιφάνεια του δέρματος. Η μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από εξανθήματα, που συχνά καλύπτουν μεγάλο τμήμα του σώματος, και είναι δυνατό να συνοδεύεται από έντονο, συνεχή κνησμό και ξηρότητα, σκάσιμο, ερυθρότητα, δημιουργία εφελκίδων και εξιδρώματος. Ο κνησμός είναι ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα για τους ασθενείς και ενδέχεται να καταστεί εξουθενωτικός.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα Ατοπικής Δερματίτιδας: Sanofi & Regeneron στηρίζουν τους ασθενείς



Δερματίτιδα: Αναγνωρίστε τα σημάδια μέσα από εικόνες

Ατοπική Δερματίτιδα: Θετικά αποτελέσματα από μελέτη φάσης 3 σε θεραπεία των Sanofi & Regeneron