ΦΑΡΜΑΚO

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην υγεία των πολιτών

«Κομβικός ο ρόλος του Φαρμακοποιού στην Υγεία των πολιτών» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια του 1ου Ελληνικού Forum Ενιαίας Υγείας.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην υγεία των πολιτών

Το Forum Ενιαίας Υγείας διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επιστημόνων με φορέα διοργάνωσης τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.

«Με άξονα το δίπολο Ζώα Υγιή - Άνθρωποι Υγιείς οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε γύρω από την συνετή χρήση των αντιβιοτικών. Άλλωστε, η υπερβολική και η μη ενδεδειγμένη χρήση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διασποράς ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών. Τα δε κρίσιμης σημασίας για τον άνθρωπο αντιβιοτικά συστήνεται να μη χρησιμοποιούνται στην κτηνιατρική πράξη ως αντιβιοτικά πρώτης επιλογής, αλλά μόνον όταν έχει αποτύχει οποιαδήποτε άλλη θεραπεία», είπε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπαθανάσης.

«Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα εκστρατείες ενημέρωσης όπως για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών», πρόσθεσε.

Το νέο Σχέδιο Δράσης Ενιαίας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μικροβιακής αντοχής βασίζεται σε τρεις άξονες: Να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση περιοχή βέλτιστης πρακτικής, να ενισχύσει την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, να επηρεάσει και να διαμορφώσει τη συζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι σχετικές δράσεις σχεδιάζονται σε επτά τομείς:
Διασφάλιση ότι τα αντιμικροβιακά φάρμακα χρησιμοποιούνται με ορθό τρόπο τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.
Πρόληψη μικροβιακών λοιμώξεων και της εξάπλωσής τους.
Ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών ή εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας.
Συνεργασία με διεθνείς εταίρους για να περιοριστούν οι κίνδυνοι της μικροβιακής αντοχής.
Βελτίωση της παρακολούθησης και της επιτήρησης στους τομείς υγείας ανθρώπων και ζώων.
Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
Βελτίωση της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα εξαιτίας της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών φαρμάκων. Εκτιμάται δε ότι μέχρι το 2050 περίπου 70.000 άνθρωποι στη χώρα θα χάσουν τη ζωή τους από ανάλογες αιτίες.

«Είναι χρέος όλων μας η υπεύθυνη στάση στο σηναντικότατο αυτό ζήτημα και το Φαρμακείο μπαίνει μπροστά στην κοινή προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ενημέρωση των πολιτών και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας» υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ