ΦΑΡΜΑΚO

Αλλαγή διοίκησης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Νέος πρόεδρος είναι ο Απόστολος Βαλτάς.

Αλλαγή διοίκησης στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Ο Απόστολος Βαλτάς, προερχόμενος από τη Μυτιλήνη, ήταν μέχρι χθες α' αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και παρέλαβε τη σκυτάλη της διοίκησης από τον Κυριάκο Θεοδοσιάδη.

Η πλήρης σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξης:

Απόστολος Βαλτάς : Πρόεδρος
Αθανάσιος Παπαθανάσης : Α΄ Αντιπρόεδρος
Σεραφείμ Ζήκας : B’ Αντιπρόεδρος
Αλέξανδρος Τσαπέκος : Γ’ Αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Κούβαρης : Γενικός Γραμματέας
Στυλιανός Καλογερόπουλος : Tαμίας
Ιωάννης Παπαπούλιος : Αναπληρωτής Γραμματέας
Μέλη: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Πολυχρόνης Συμεωνίδης, Ηλίας Χαλιγιάννης, Ιωάννης Δαγρές, Πέτρος Ραράκος, Ιωάννης Χαλιγιάννης , Ιωάννης Καβαλάρης και Ευγενία Μαυρίδου.

Η νέα διοίκηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από θέματα τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για τον κλάδο των φαρμακείων.

Ένα από αυτά είναι η θεσμοθετημένη πλέον δυνατότητα των φαρμακοποιών να διενεργούν ιατρικές πράξεις (εμβολιασμό και χορήγηση αντιτετανικού ορού). Αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των φαρμακοποιών, οι οποίοι προέβαλλαν το επιχείρημα ότι ατύπως στα φαρμακεία πραγματοποιείται μεγάλο μέρος του αντιγριπικού εμβολιασμού κάθε χρόνο. Ωστόσο, η εν λόγω ρύθμιση άνοιξε «μέτωπο» με τους γιατρούς, οι οποίοι - μέσω των ιατρικών συλλόγων τους - υποστηρίζουν πως η διενέργεια ιατρικών πράξεων στα φαρμακεία εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Σε εκκρεμότητα είναι και μια σειρά από ζητήματα - αιτήματα που έχει θέσει ο ΠΦΣ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ, άλλων, οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει να παραταθούν οι προθεσμίες για τη διαδικασία εκκαθάρισης ΕΟΠΥΥ, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή αποζημίωση των συνταγών για το 2019. Επιπλέον, επιιδιώκουν την κατάργηση του rebate 0,8% στα off patent φάρμακα.

Θετούν επίσης ζήτημα συνταγογράφησης ακόμη και για τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία, με το επιχείρημα ότι μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της πολυφαρμακίας αλλά και στην πληρότητα του ιατρικού φακέλου των ασθενών.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ σε εκκρεμότητα είναι και η ρύθμιση για αποζημίωση πληγέντων φαρμακείων από φυσικές καταστροφές, η οποία θα έχει άμεση εφαρμογή για πλημμυροπαθείς φαρμακοποιούς της Μάνδρας.