ΦΑΡΜΑΚO

Διεθνές κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων εξάρθρωσε η Europol

Στην επιχείρηση μετείχε και η ελληνική αστυνομία.

Διεθνές κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων εξάρθρωσε η Europol

Όπως ανακοίνωσε η Europol, το κύκλωμα είχε «πλοκάμια» σε περισσότερες από 16 χώρες της Ευρώπης και «διασυνδέσεις» με δεκάδες εγκληματικές οργανώσεις.

Κατά την επιχείρηση - που διήρκεσε 7 μήνες - κατασχέθηκαν 13 εκατομμύρια δόσεις φαρμάκων, συνολικού βάρους 1,8 τόνων και αξίας 168 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα προϊόντα, τα μισά περίπου ήταν πλαστά σκευάσματα.

Η επιχείρηση ήταν μέρος του συνολικού προγράμματος MISMED 2, που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και ένα χρόνο, με στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων και την αποτροπή της χρήσης φαρμάκων αμφίβολης προέλευσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 435 άτομα τα οποία συνδέονται με 24 διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Σύμφωνα με τη Europol, η παράνομη διακίνηση φαρμάκων κερδίζει έδαφος στις... προτιμήσεις των εγκληματικών οργανώσεων, διότι αποφέρει μεγάλα κέρδη, ενώ η ισχύουσα νομοθεσία ρίχνει τους ενόχους «στα μαλακά»!

Τα οπιούχα σκευάσματα είναι πάντα στις πρώτες θέσεις της παράνομης διακίνησης, όμως τα τελετυαία χρόνια δικινούνται παράνομα και σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά. Αύξηση παρατηρείται και στη διακίνση σκευασμάτων «μαϊμού».