ΦΑΡΜΑΚO

Μετά τις 25 Μαρτίου θα ανοίξει η νέα εφαρμογή για την αναφορά ελλείψεων στον ΕΟΦ

Η ηλεκτρονική εφαρμογή παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στους φορείς της αγοράς.

 

Μετά τις 25 Μαρτίου θα ανοίξει η νέα εφαρμογή για την αναφορά ελλείψεων στον ΕΟΦ

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μέχρι τις 25 Μάρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε η πρόσβαση να είναι εύκολη και γρήγορη μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού.

Η νέα πλατφόρμα παρουσιάστηκε σε ενώσεις ασθενών, ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, φαρμακαποθηκάριους καθώς και στις φαρμακευτικές εταιρείες, αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της.

Μέσω της νέας εφαρμογής θα γνωστοποιούνται οι ελλείψεις και οι διακοπές κυκλοφορίας, ενώ αναμένεται να ενταχθούν σε αυτή και οι αναφορές για ελλείψεις αναλώσιμων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, «βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της επάρκειας στην αγορά είναι η συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα». Από τον ΕΟΦ υποστηρίζουν ότι «ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία έλλειψης, είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες στο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα πρώτων υλών, οι τιμές, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, κ.α».

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον Οργανισμό, αυτή την περίοδο λείπουν από την ελληνική αγορά 50 φάρμακα διαφόρων παθήσεων, 23 νοσοκομειακά και 12 εμβόλια.

Στον κατάλογο των ελλείψεων, αναφέρονται σκευάσματα για παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, μυοσκελετικά πρόβληματα, διάφορα αντιβιοτικά (τοπικά και μή), όπως και ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα και ανοσοσφαιρίνες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, εναλλακτικά σκευάσματα διατίθεται για πολλά από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, αλλά δεν διευκρινίζεται το πώς αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις ασθενών που ήδη βρίσκονταν σε θεραπεία με κάποιο φάρμακο το οποίο τώρα δεν υπάρχει.